Pitääkö säästövakuutuksen pääomasta maksaa veroa?

08.02.2018  |  Verojuristi vastaa

Isoäiti otti lastenlapsilleen säästövakuutukset heidän syntyessään. Ensimmäinen lapsista täyttää nyt 20 vuotta, ja vakuutus erääntyy hänelle maksettavaksi.

Vakuutussuorituksesta pääoman osuus on 10 000 euroa ja tuoton osuus 5 000 euroa. Meille on selvää, että tuotosta on maksettava pääomatuloveroa.

Yllätyimme, kun vakuutusyhtiö huomautti, että myös pääomasta pitää maksaa lahjaveroa. Oletimme, ettei lahjaveroa tarvitse maksaa, koska vakuutukseen on siirretty varoja 20 vuoden ajan. Lisäksi varat ovat olleet koko ajan vakuutettujen nostettavissa. 

Isoäiti myös muistelee, että vakuutusta otettaessa vakuutusyhtiö kertoi säästövakuutusten edullisuudesta, kun lahjoittaa rahavaroja.

Onko vakuutusyhtiö oikeassa?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kyllä on. Vakuutussuorituksen lahjoitus tapahtuu silloin, kun suoritus maksetaan edunsaajalle. Sillä, millä aikataululla rahavarojen sijoitukset säästövakuutukseen on tehty, ei ole merkitystä. Lahjaverosta vapaata on vain alle 5 000 euroa, jos isoäiti ei ole antanut viimeisen kolmen vuoden aikana veronalaisia lahjoja suorituksen saavalle lapsenlapselleen. 

Jos isoäiti ei ole antanut lapsenlapselleen lahjaverotuksessa huomioitavia aiempia lahjoja, lapsenlapsi maksaa 10 000 eurosta lahjaveroa 500 euroa. 

Lahjansaajan tulee antaa lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden kuluessa vakuutussuorituksen saamisesta. Vakuutusyhtiö ei tee lahjaveroilmoitusta.

Saatatte vielä muistaa vanhan säännön, jonka mukaan säästövakuutussuoritus oli verovapaa 8 500 euroon asti. Tällöin tämä 10 000 euron pääoma olisi ollut lapsenlapselle lahjaverovapaa vielä vuoden 2012 säännöillä. Tämä erillinen verovapaus poistui 1.1.2013 alkaen, ja säästövakuutuksen suorituksen maksaminen edunsaajalle on lahjaveronalaista siinä missä muunkin lahjaveronalaisen omaisuuden lahjoittaminen. 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.