Saako yritys tehdä koneesta korotetun vai tavallisen poiston?

13.02.2020  |  Verojuristi vastaa

Elinkeinotoimintaa harjoittavan yhtiömme tilikausi on kalenterivuosi. Tilasimme viime vuoden puolella arvokkaan uuden koneen, joka toimitettiin tammikuussa ja saimme otettua sen käyttöön tuotteiden valmistustoiminnassa helmikuussa 2020. Onko hankinnan perusteella mahdollista tehdä korotettuja poistoja?

Johtava verojuristi Juha Koponen vastaa: 

Oikeus korotetun poiston tekemiseen koskee koneita ja laitteita, jotka on otettu käyttöön 1.1.2020 tai sen jälkeen. Korotettuja poistoja on mahdollista tehdä verovuosina 2020–2023. Koska yrityksen kone on otettu käyttöön tänä vuonna, siitä voi tehdä korotetun poiston, jonka suuruus on tänä vuonna enintään 50 prosenttia hankintahinnasta.  

Korotetun poiston tekeminen edellyttää teillä sitä, että kone oli uusi, kun otitte sen käyttöön ja että se kuuluu irtaimeen käyttöomaisuuteen. Korotettua poistoa ei voi tehdä käytettynä hankitun koneen tai laitteen hankintamenosta. Kannattaa varautua siihen, että verottajalle pystytään tarvittaessa selvittämään koneen käyttöönottoajankohta. 

Korotetun poiston vähentäminen elinkeinotoiminnassa edellyttää lisäksi, että poisto on vähennetty kuluna myös kirjanpidossa.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.