Voiko yrittäjä vähentää oman koronatestinsä kustannukset?

10.09.2020  |  Verojuristi vastaa

Olen elinkeinonharjoittaja. Itselleni järjestämä työterveyshuolto ei kata koronatestin kuluja. Voinko vähentää koronatestin kustannukset yritykseni verotuksessa?

Entä saanko vähentää kodin ja yritykseni toimipisteen välillä kulkiessani tarvitsemieni kasvomaskien kulut? Varsinaisessa työssä en tarvitse maskia.

Lakiasiain johtaja Kati Malinen vastaa:

Siinä tapauksessa, että katsot testaamisen yritystoimintasi ja työtehtäviesi kannalta tarpeelliseksi, voit käydä koronatestissä ja vähentää kustannukset yrityksesi verotuksessa. Voit vähentää kulut esimerkiksi, jos yritystoimintasi edellyttää usein henkilökohtaista tapaamista asiakkaiden kanssa. Vähennyskelpoisuuden kannalta ei ole merkitystä muutoin järjestämäsi työterveyshuollon laajuudella.

Jos käytät maskia joukkoliikenteessä kodin ja yrityksesi toimipisteen välisillä matkoilla, voit vähentää maskien kustannukset verotuksessa asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina 13.8.2020 alkaen. Tuolloin terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen antoi suosituksensa maskien käyttöön joukkoliikenteessä. Vähennyksen määrä on kaksi euroa jokaiselta päivältä, jolloin olet kulkenut asunnon ja työpaikan välisen matkan joukkoliikenteessä.

Kannattaa huomata, että asunnon ja työpaikan väliset matkat voi vähentää vain sellaisilta päiviltä, jolloin olet aidosti kulkenut tämän matkan.

Et voi esimerkiksi vähentää matkakuluja etätyöpäiviltä. Jos etätyötä on ollut kovin runsaasti, käy tänä vuonna helposti niin, ettei matkakustannusten omavastuu maskikulujenkaan kanssa ylitä omavastuuta eikä vähennyksestä tällöin ole verohyötyä. Omavastuu kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euroa.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.