Vuokratulo yli 10 000 euroa – onko oy alv-velvollinen vuokratuloistaan?

08.08.2019  |  Verojuristi vastaa

Omistan ainoana osakkaana osakeyhtiön, joka omistaa asuntoja. Osakeyhtiön ainoa toiminta liittyy asuntojen pitkäaikaisvuokraamiseen. Onko oy alv-velvollinen vuokratuloistaan, jos vuokratulot ovat vuodessa yli 10 000 euroa? Yritys ei harjoita muuta myyntiä tai toimintaa eikä yritys maksa palkkaa. Osakeyhtiö maksaa vuokratuloistaan yhteisöveroa.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Yritys ei ole kyseisestä toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen.

Arvonlisäverolain perusteella kiinteistön vuokraus on vapautettu arvonlisäverosta. Tästä poiketen veroa maksetaan hotelli- ja leirintäaluetoiminnasta sekä sekä niihin verrattavassa majoitustoiminnassa tapahtuvasta huoneiden huoneiden, leirintäpaikkojen, mökkien ja muiden vastaavien tilojen käyttöoikeuden luovuttamisesta. Majoitustilan käyttöoikeuden luovuttamiseen sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa.

Lisäksi arvonlisäverolaki mahdollistaa tietyin edellytyksin hakeutumisen verovelvolliseksi sellaisestakin kiinteistön vuokrauksesta tai muusta käyttöoikeuden luovutuksesta, jota ei pidetä verollisena majoitustoimintana.

Myös huoneistoa pidetään arvonlisäverolaissa kiinteistönä.

Aihepiiriä on käsitelty esimerkiksi Verohallinnon ohjeissa Majoitustoiminnan arvonlisäverotus ja Hakeutuminen arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.