Yritys remontoi huoneiston – saako arvonlisäverot vähentää?

25.06.2020  |  Verojuristi vastaa

Yrityksemme toimiala on koneensuunnittelu. Jos yritys ostaa rivitalohuoneiston ja remontoi sen vuokrauskäyttöön, voimmeko hyödyntää remonttiin liittyvien ostojen arvonlisäverot?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Arvonlisäverovelvollisella on oikeus vähentää arvonlisäverolliseen toimintaan kohdistuvien hankintojensa arvonlisäverot.

Huoneiston vuokraaminen on lähtökohtaisesti arvonlisäverotonta toimintaa, joten huoneistoon kohdistuvien remontin ostojen arvonlisäverot ovat siten vähennyskelvottomia, ellei yritys vuokraa huoneistoa arvonlisäverolliselle toimijalle liiketoiminnan käyttöön. Viimeksi mainitusta toiminnasta tulee lisäksi erikseen hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi.

Mikäli vuokralainen käyttää huoneistoa arvonlisäverollisessa liiketoiminnassa, yrityksesi voi hakeutua verovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta. Tällöin tulisi periä arvonlisäverollista vuokraa, jolloin myös vuokraajalla olisi oikeus vähentää vuokrasta maksamansa arvonlisävero. Vuokralaisen tulisi olla siis arvonlisäverovelvollinen ja harjoittaa nimenomaisesti tuossa huoneistossa liiketoimintaa.

Aihepiiriä on käsitelty Verohallinnon ohjeessa Hakeutuminen arvonlisäverolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

Jos kyse on kuitenkin verottomasta vuokrauksesta, ei vuokranantaja saa vähentää vuokrakohteeseen ostamansa sähkön, kaasun, lämmön, veden tai muun sellaisen hyödykkeen hankintaan sisältyvää arvonlisäveroa, vaikka yritykselle olisi vähennysoikeus muissa hankinnoissaan.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.