Kuntaverovertailu 2016

27.01.2016  |  Selvitykset

kuntaverovertailu veronmaksajat

 

Kokkolassa maksetaan vuonna 2016 maakuntakeskusten korkeimpia kunnallisia veroja. Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Kokkolassa 2 568 euroa enemmän kunnallisia veroja kuin Helsingissä, jossa verotus on Manner-Suomen maakuntakeskusten keveintä.

Kokkolassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa kunnittain määräytyviä veroja yhteensä 17 044 euroa vuonna 2016. Summaan sisältyvät kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot. Kokkolan jälkeen kireimpiä verottajia maakuntakeskuksista ovat Seinäjoki ja Kajaani. Kevyimpiin verottajiin lukeutuvat Helsingin ohella Turku ja Tampere.

Kunnallisveroprosentti on tärkein syy kaupunkien verorasituksen eroihin. Kokkola nosti tänä vuonna kunnallisveroaan puoli prosenttiyksikköä 21,50 prosenttiin. Helsingin kunnallisveroprosentti on 18,50.

Tuloverot kireimmät Ruovedellä

Kun vertaillaan pelkkää tuloverotusta*, Manner-Suomessa kireintä verotus on vuonna 2016 Ruovedellä. Siellä keskipalkkainen perhe maksaa 4 732 euroa enemmän tuloveroja kuin kaikkein lievimmin verottavassa Kauniaisissa.

Kireiden verottajien kärkijoukkoon kuuluvat kuluvana vuonna Ruoveden ohella Savonlinna, Orivesi, Karijoki, Vimpeli ja Siikalatva. Kevyimpiä verottajia ovat puolestaan Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki, Naantali ja Vantaa.

Tiedot käyvät ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tuoreesta selvityksestä, jossa on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen. 

* valtionvero, yleisradiovero, sosiaalivakuutusmaksut, kunnallis- ja kirkollisvero

 Kuntien verot 2016 -missä maksat eniten? (pdf)

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.