Verottaja kuluttajan kukkarolla - Kulutusverotuksen trendit Suomessa

04.04.2019  |  Selvitykset

Vaalikauden 2015-2019 aikana kulutusverotusta kiristettiin Suomessa nettomääräisesti noin 400 miljoonalla eurolla. Terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvat verot, kuten tupakkavero, alkoholivero ja energiaverot, kiristyivät nettona noin 600 miljoonaa euroa. Ajoneuvoihin kohdistuva verotus puolestaan keveni.selvityksen kansikuva

Tämä käy ilmi Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluisen selvityksestä ”Verottaja kuluttajan kukkarolla – Kulutusverotuksen trendit Suomessa”.

- Kulutusverotuksen muutokset ovat olleet päättyvän vaalikauden aikana kokonaisuutena verrattain maltillisia. Kiristyksiä tehtiin nyt lähinnä valmisteveroissa, Kalluinen kertoo.

Tärkein kulutusvero on arvonlisävero, joka vastaa noin kahta kolmannesta kaikkien kulutusverojen tuotosta. Arvonlisäverokantoihin ei tällä vaalikaudella tehty muutoksia.

Keskeisimpiä terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvia valmisteveroja Suomessa ovat energiaverot sekä tupakka- ja alkoholivero. Esimerkiksi bensiinilitran hinnasta noin kaksi kolmannesta on veroa. Viinapullon hinnasta veroa on peräti 82 prosenttia ja tupakka-askista jopa 88 prosenttia.

Ajoneuvojen verotusta on vaalikauden aikana nettomääräisesti kevennetty ja samalla painotusta on siirretty auton hankintaan kohdistuvasta autoverosta kohti käytön aikaista ajoneuvoveroa.

Kulutusverojen osuus kaikista verotuloista on jonkin verran noussut vaalikauden mittaan. Painopisteen siirtymistä ovat edesauttaneet vaalikauden aikana tehdyt kevennykset ansiotulojen verotukseen sekä työnantajien sosiaalivakuutusmaksujen alennukset.

Lehtinen: ensi vaalikaudella haittaverot edelleen kiristyslistalla – ansiotulojen verotuksen keventäminen kuitenkin tärkeintä

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää oikeana suuntana verotuksen painopisteen asteittaista siirtämistä työn verotuksesta kulutuksen ja haittojen verotuksen suuntaan. Näin tapahtuu, kun verotuksen keventäminen keskitetään ansiotulojen verotukseen.

- Ensi vaalikaudellakin on perusteltua maltillisesti jatkaa terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvien valmisteverojen korotuksia.

- Tärkeintä on kuitenkin edistää verotuksen rakennemuutosta keventämällä tuntuvasti ansiotuloihin kohdistuvia ankaria veroja, Lehtinen katsoo.

Kulutusveroja koskevia graafeja (pdf)
Verottaja kuluttujan kukkarolla – Kulutusverotuksen trendit Suomessa -selvitys (pdf)

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.