Mitä verot ovat? 26.12.2023

Palkasta ja muista ansiotuloista maksetaan veroja

Ansiotulot

Ansiotuloja ovat muun muassa palkka, kokous- ja opetuspalkkiot, opintoraha, eläkkeet sekä äitiys- ja vanhempainrahat.

Vero palkasta

Palkkatulojen verotus muodostuu valtion-, kunnallis- ja kirkollisverosta, Yle-verosta sekä sairaanhoito- ja päivärahamaksuista. Lisäksi palkasta maksetaan yleensä työttömyysvakuutusmaksua ja työeläkemaksua.

Valtion tuloveroasteikko kertoo, miten tulot vaikuttavat valtionveron määrään. Asteikko on sama kaikille. Valtion tulovero on progressiivinen eli mitä suuremmat ovat tulosi, sitä enemmän maksat veroja.

Kunnat päättävät itse kunnallisveroprosenttinsa, joten prosenttisi riippuu siitä kunnasta, jossa asut. Kirkollisveroa maksat vain, jos kuulut evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon. Maksat palkastasi myös sairausvakuutusmaksua, joka on jaettu sairaanhoitomaksuun ja päivärahamaksuun.

Kunnallis- ja kirkollisvero sekä sairausvakuutusmaksu ovat suhteellisia eli veroprosentti on samansuuruinen kaikilla tuloilla. Vaikka kunnallisveroprosentti on saman kunnan sisällä kaikille yhtä suuri, kunnallisverotuksessa tehtävät vähennykset aiheuttavat kuitenkin sen, että suurempituloiset maksavat suhteessa enemmän kunnallisveroa kuin pienempituloiset.

Kun työtulovähennys ja muut viran puolesta myönnettävät vähennykset huomioidaan, valtionveroa maksetaan vuonna 2024 käytännössä vasta noin 24 370 euron palkkatuloista.

Henkilö maksaa keskimääräisillä prosenteilla kunnallis- ja kirkollisveroa, kun palkkatulot ovat noin 18 010 euroa vuodessa vuonna 2024.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksua (1,01 %) ei makseta, jos palkka- ja työtulo on yhteensä alle 16 499 euroa. Sairausvakuutusmaksun sairaanhoitomaksu vuonna 2024 on 0,51 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta.

Työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksua menee sen sijaan jo pienistäkin tuloista. Työeläkemaksua ei kuitenkaan peritä, jos olet alle 17-vuotias. Työttömyysvakuutusmaksua maksetaan 18 vuoden iässä. 

Vähennykset

Verot määräytyvät tulojesi perusteella. Ennen kuin verojen määrä lasketaan, tuloista kuitenkin tehdään joukko vähennyksiä. Verot siis määräytyvät vasta niistä tuloista, joista vähennykset on tehty. Jotkut vähennykset tehdään vasta veroista eli ne eivät pienennä verotettavia tuloja, vaan suoraan veron määrää.

Osan vähennyksistä saat verotuksessa ilman, että sinun tarvitsee niitä erikseen pyytää. Näitä ovat mm. opintorahavähennys sekä kunnallisverotuksen ansiotulovähennys. Joitakin vähennyksiä, kuten vähennyksiä työmatkakuluista, joudut puolestaan itse vaatimaan verottajalta veroilmoituksessasi.

Opintoraha

Opintoraha ja opintorahan huoltajakorotus ovat veronalaista tuloa.

Opintorahasta ei kuitenkaan makseta veroa, jos sinulla ei ole opintorahan lisäksi muita veronalaisia tuloja. Jos sinulla on muita tuloja, voit joutua maksamaan veroa myös opintorahastasi.

Jos sinulla on muita veronalaisia tuloja, opintoraha on huomioitava muiden tulojen ennakonpidätyksessä. Sinun kannattaa tilata uusi verokortti palkkatuloja varten, jos tulojesi määrä yhteensä (opintoraha ja palkka) ylittää verokortin tulorajan. Voit tilata verokortin Verohallinnon Omavero-verkkopalvelusta.

Jos kuitenkin haluat, että opintorahastasi vähennetään ennakonpidätys, voit ilmoittaa Kelalle haluamasi ennakonpidätysprosentin.

Yleinen asumistuki ja opintotuen asumislisä ovat verovapaita tuloja. 

Lisätietoa opintorahan verotuksesta saat Kelan verkkosivuilta.

Pääomatulot

Pääomatuloja ovat esimerkiksi myyntivoitot ja vuokratulot. Maksat siis veroja tuloista, joita saat, kun vuokraat esimerkiksi omistamasi kesämökin. Jos myyt mökin, maksat veroa saamastasi voitosta. Jos myyt mökin tappiolla eli saat mökistä vähemmän rahaa kuin mitä aikoinaan maksoit siitä, ei veroakaan tarvitse maksaa. Verotettavaa pääomatuloa on myös pörssiyhtiön osakkeista maksettava osinko. Pääomatulojen veroprosentti on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen ylittävien pääomatulojen osalta 34.

Veronpalautusta vai lisämaksua?

Verokorttisi ennakonpidätysprosentti ei kerro lopullisen verosi määrää. Se selviää vasta, kun verottaja on laskenut vuoden aikana ansaitsemasi ansio- ja pääomatulot yhteen ja tehnyt niistä tarvittavat vähennykset.

Veroilmoitus on selvitys edellisenä vuonna saamistasi tuloista ja niistä maksamistasi veroista. Jos et korjaa tai täydennä veroilmoitustasi, ilmoituksen mukana oleva verotuspäätös kertoo verojesi todellisen määrän. Jos täydennät tai korjaat ilmoitustasi, saat lopullisen verotuspäätöksen myöhemmin.

Jos olet maksanut veroja vuoden aikana ennakonpidätyksinä liikaa, saat veronpalautusta. Jos taas veroja on peritty liian vähän, joudut maksamaan lisää. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki