Perintöverotus 20.12.2023

Perintöverotus

Henkilön kuoltua hänen omaisuutensa siirtyy uusille omistajille eli perinnön- tai testamentinsaajille. He voivat joutua maksamaan perintöveroa perinnönjättäjältä saamastaan omaisuudesta.

Perintökaaressa on perimysjärjestys, joka ratkaisee sen, kuka perii perinnönjättäjän omaisuuden. Tätä noudatetaan, ellei perittävä ole eläessään testamentilla määrännyt, että hän haluaa perintönsä siirtyvän jollekin muulle saajalle.

Perimysjärjestyksessä ovat ensimmäisenä rintaperilliset eli perinnönjättäjän lapset, lapsenlapset, lapsenlapsen lapset ja niin edelleen.

Veroluokat

Perintövero määräytyy ensinnäkin perinnönjättäjän ja perinnönsaajan välisen sukulaisuussuhteen perusteella. Lähisukulaiset kuuluvat I veroluokkaan. Kaukaisemmat sukulaiset ja testamentinsaajat, jotka eivät ole sukua perinnönjättäjälle, kuuluvat II veroluokkaan, jossa perintöverotus on I veroluokkaa kireämpää.

Lisäksi perintövero määräytyy perityn omaisuuden käyvän arvon perusteella. Kummassakin veroluokassa on oma perintöveroasteikkonsa. Asteikot ovat progressiivisia, mikä tarkoittaa sitä, että mitä arvokkaampi perintö on, sitä suuremmalla prosentilla sitä verotetaan.

Perinnön arvo

Perinnönjättäjän varojen arvona käytetään niiden käypää arvoa perinnönjättäjän kuolinhetkellä. Varojen arvosta vähennetään vainajan velat sekä perinnönjättäjän hautaamisesta ja perunkirjoituksesta kuolinpesälle koituneet kohtuulliset kustannukset.

Perintöveroa maksetaan 20 000 euron arvoisesta tai sitä suuremmasta perintöosuudesta. Perintöveroa ei määrätä kuolinpesälle yhteisesti vaan kullekin perinnönsaajalle henkilökohtaisesti hänelle tulevan perintöosuuden arvon perusteella.

Vähennykset ja vapautukset

Jos eloonjäänyt puoliso saa perintöä, hän saa tehdä perintöosuutensa arvosta 90 000 euron puolisovähennyksen.

Alle 18-vuotias rintaperillinen saa tehdä 60 000 euron alaikäisyysvähennyksen, jos hän on perinnönjättäjän kuolinhetkellä tämän lähin perillinen.

Jos lesken tai alaikäisen rintaperillisen perintöosuuden arvoksi jää näiden vähennysten jälkeen alle 20 000 euroa, he eivät joudu maksamaan perintöveroa ollenkaan.

Perintöverosta ovat vapautettuja muun muassa valtio, kunnat ja kuntayhtymät, seurakunnat, sekä niin sanotut yleishyödylliset yhteisöt, joita ovat esimerkiksi monet hyväntekeväisyysjärjestöt.

Verohallinto määrää perintöveron perukirjan perusteella. Perunkirjoitus täytyy tehdä kolmen kuukauden kuluessa perinnönjättäjän kuolemasta.

Muutoksenhaku

Perintöverovelvollinen voi hakea muutosta perintöverotukseensa tekemällä kirjallisen oikaisuvaatimuksen verotuksen oikaisulautakunnalle. Muutosta voi hakea sähköisesti Omaverossa taikka paperilomakkeella tai itse laaditulla asiakirjalla.

Oikaisuvaatimus on jätettävä määräajassa Verohallintoon. Oikaisuvaatimuksen määräaika riippuu siitä, milloin perinnönjättäjä on kuollut. Muutoksenhakuaika on viisainta tarkistaa perintöveropäätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta.

 

Lisää aiheesta


Kuka minut perii? | Perimysjärjestys | Perintö ja lahja | Testamentti | Perintöverolaskuri | Perunkirjoitus | Perinnönjako | Kuolinpesän verotus


 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Perimysjärjestys

Perimysjärjestys kertoo, kuka perii vainajan omaisuuden. Perinnönjättäjä voi muuttaa laissa säädettyä perimysjärjestystä tekemällä testamentin. Rintaperillisillä on kuitenkin aina oikeus saada itselleen puolet siitä perintöosasta, jonka he saisivat, jos testamenttia ei olisi.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Perintöverolaskuri

Perintöverolaskuri kertoo perinnöstä maksettavan veron euromäärän perinnön arvon perusteella laskettuna. Se koskee verotusta vuodesta 2017 alkaen. Laskuri näyttää veron määrän kummassakin perintöveroluokassa erikseen.

Lue lisää

Voiko perintöni päätyä ex-miehelleni?

Olen eronnut aviomiehestäni. Minulla on hänen kanssaan kaksi aikuista lasta, Leena ja Lenni. Leena on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Lenni on naimaton ja lapseton. Kuoltuani omaisuuteni menee Leenalle ja Lennille puoliksi. Luin lehdestä, että jos Lenni kuolee minun jälkeeni naimattomana ja...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki