23.4.2024

Veronmaksajien Kaari: tarkista esitäytetyltä veroilmoitukselta tulosi – myös digiansioista

Tarkista vuoden 2023 verotiedot ja lisää puuttuvat tulot, Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari muistuttaa, kun veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät lähestyvät. Myös monia vähennyksiä pitää huomata itse vaatia.

On joukko tuloja, jotka eivät välttämättä näy veroilmoituksella lainkaan tai oikein, vaikka Verohallinto saakin niistä tietoja. Tällaisia ovat muun muassa tulot virtuaalivaluutoista, verkkoalustoilta tai ulkomailta saadut tulot. Tilastokeskuksen mukaan lähes 30 000 suomalaista sai jo vuonna 2022 tuloja tekemistään verkkosisällöistä. Mukana on bloggaajia, tubettajia, podcast-vaikuttajia sekä Instagram-, Tiktok- ja Snapchat-tekijöitä.

Jos et itse ilmoita oikeita tulojasi, sinulle määrätään veronkorotus.

- On hölmöä ottaa veronkorotus, jos esimerkiksi vuokraat asuntoasi alustan kautta, koska tieto on jo Verohallinnossa, Kaari sanoo.

Tietojen tarkistaminen ja korjaaminen on myös sinun etujesi mukaista. Jos olet vaikka myynyt omaisuutta, oikean luovutusvoiton tai tappion määrä pitää ja kannattaa tarkistaa, Kaari korostaa. Jos esimerkiksi osakkeiden hankinta-aika ja -hinta eivät ole Verohallinnon tiedossa, sinulle lasketaan myynnistä voittoa, vaikka siitä olisi tullut tappiota.

Samoin jos sinulla on tavallisia vuokratuloja, veroilmoituksessa on aina jotain korjattavaa.  Vaikka vuokratulot olisivat valmiina esitäytetyissä tiedoissa, summa voi olla väärä, koska tiedot voivat perustua vuoteen 2022.

Veroilmoituksella on toki suurin osa tiedoista valmiina. Tämä koskee palkkoja, eläkkeitä ja päivärahaetuuksia. Työnantajat ja muut maksajat ilmoittavat tulotiedot valmiiksi esitäytettyyn veroilmoitukseen, mutta virheitä sattuu silti. Puuttuvat tiedot tulee itse lisätä ja korjata virheet.

- Kaikki korjaukset ja lisäykset tehdään joko sähköisesti Omavero-palvelussa tai paperilla omilla lomakkeillaan. Jos korjattavaa tai lisättävää ei ole, mitään ei tarvitse palauttaa.  

Jos paperinen lomake tarvitaan, esitäytetystä veroilmoituksesta näet tarvittavan lomakkeen numeron. Lomakkeita saa tulostamalla Verohallinnon verkkosivuilta, verotoimistoista sekä tilaamalla ne puhelimitse. Älä liitä mukaan kuitteja tai tositteita. Paperista lomaketta tarvitaan usein esimerkiksi kuolinpesän veroilmoituksessa.

Työhuonevähennykseen on kaksi tapaa

Etätöitä tekevä voi vähentää verotuksessa työhuonevähennyksen ja tietoliikennekuluja. Jos palkansaaja on ollut etätöissä yli puolet viime vuoden työpäivistä, hän saa 940 euron työhuonevähennyksen. Vähennys on 470 euroa, jos on ollut etätöissä enintään puolet työajasta ja 235 euroa satunnaisesta etätyöstä.

Tämä kaavamainen työhuonevähennys ei edellytä omaa työhuonetta. Jos maksat itse nettiyhteydet, voit vaatia kustannukset kokonaan vähennettäväksi, jos pääasiallinen käyttö on työkäyttöä.

Jos taas palkansaajalla on työntekoa varten käytössä erillinen työtila tai kalustehankintoja, hän voi vähentää näiden todelliset kustannukset työhuonevähennyksen sijasta. Automaattisesti tuleva 750 euron tulonhankkimisvähennys syö kuitenkin vähennysten verohyötyä.

- Saat veroilmoitukseen lisäämistäsi tulonhankkimiskuluista, kuten työhuonevähennyksestä, lisävähennystä vain siltä osin, kun kulusi yhteensä ylittävät 750 euron rajan, Kaari muistuttaa.

Matkakuluja ei lasketa tähän, vaan ne vähennetään erikseen, jos kyse on kodin ja työpaikan välisistä tavallisista matkoista.

Työmatkojen omavastuu ja maksimi ovat vielä ennallaan

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen kustannuksia voi vähentää enintään 8 400 euroa ja omavastuu on 750 euroa. Vähennyksen maksimi laski tälle vuodelle 7 000 euroon ja omavastuu nousi 900 euroon, mutta ne eivät koske vielä vuotta 2023, jolta olet nyt antamassa veroilmoitusta . Vähennys lasketaan julkisen liikenteen mukaan, jos sellaista on käytettävissä. Jos matkat voi vähentää oman auton käytön mukaan, vähennys on nyt 30 senttiä kilometriltä.

- Jos olet ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on alle 750 euroa, eli siinä tapauksessa alle 750 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa.

Kun ilmoitat matkakuluja, älä vähennä itse omavastuuosuutta, vaan merkitse matkakulut kokonaan Omaveroon tai lomakkeelle. Matkakulut näkyvät valmiina, jos olet ilmoittanut ne verokorttia varten. Tarkista ja korjaa summat tarvittaessa.

Kotitalousvähennys myös sähköstä

Muista myös kotitalousvähennys. Nyt voi vaatia veroilmoituksella kotitalousvähennystä vuoden 2023 aikana maksettujen laskujen perusteella. Myös suurista sähkölaskuista on mahdollista saada vähennys.

Vuonna 2023 vähennyksen saa korotettuna, jos kyse on kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä tai öljylämmityksestä luopumisesta. Maksimi on silloin 3 500 euroa ja vähennys on 60 prosenttia työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä.

Muista töistä kuten remontoinneista vähennyksen maksimi on 2 250 euroa ja vähennys on 40 prosenttia työn osuudesta.

Korkeiden sähkölaskujen perusteella myönnettävän sähkövähennyksen voi saada muun kotitalousvähennyksen lisäksi. Vuoden 2023 tammi-huhtikuun kodin sähkölaskun tulee kuitenkin olla yli 2 000 euroa, jotta tämän vähennyksen voi saada. Siirtohinnasta vähennystä ei saa.

Vuotuinen omavastuu on kaikista yhteensä sata euroa. Puolisoiden kannattaa keskittää vähennys toiselle, niin voi säästää yhden omavastuun. Kotitalousvähennyksen saa vähentää suoraan veroista.

Tarkista oma määräpäiväsi!

Veroilmoituksen viimeiset jättöpäivät ovat toukokuussa (7.5., 14.5 tai 21.5.). Kunkin ilmoittajan päivämäärä on merkitty Omaveroon sekä kotiin postitetun esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäiselle sivulle. Puolisoilla palautuspäivä on aina sama.

Veroilmoituksen pitää olla perillä Verohallinnossa viimeistään määräpäivänä. Tämä kannattaa huomata erityisesti, jos lähetät veroilmoituksen postissa. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.

Lisätiedot:

johtava verojuristi Päivi Kaari, p. 040 581 3430

lakiasiainjohtaja Kati Malinen, p. 040 716 1292

 

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki