Vuokratulojen verotus

Vuokratulo on pääomatuloa, josta vuokranantaja maksaa veroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia. 

Vuokratuloa ovat vuokran ohella myös muut vuokralaisen vuokranantajalle maksamat maksut, kuten vesimaksu ja autopaikan vuokra.

Vuokranantaja voi vähentää vuokratuloistaan tulojen hankkimisesta aiheutuneet kulut, kuten asunto-osakkeen hoitovastikkeen ja omakotitalon kiinteistöveron. Osakehuoneiston hankintamenoa, joka on yleensä omistajan sijoitusasunnostaan maksama kauppahinta, ei kuitenkaan voi vähentää vuokratuloista.

Pääomavastike

Pääomavastikkeen vähennysoikeus vuokratulosta riippuu siitä, mikä osa vastikkeesta on tuloutettu asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa ja mikä osa rahastoitu. Verottaja rinnastaa rahastoitavat pääomavastikkeet asunnon hankintamenoon, eikä niitä voi vähentää vuokratuloista. Jos asunto-osakeyhtiö sen sijaan tulouttaa vastikkeen tuloslaskelmallaan ja verotuksessa, osakas voi vähentää sen vuokratuloistaan vuosikuluna.

Vuokratulo on pääomatuloa

Perusparannus ja vuosikorjaus

Heti osakehuoneiston hankinnan jälkeen ennen vuokrausta tehdyt korjaukset lisätään osaksi huoneiston hankintamenoa. Niitä ei siis voi vähentää vuokratuloista. Korjauskulut voi kuitenkin vähentää, jos teettää sijoitusasuntoon remontin vuokrasuhteen aikana tai asunnon ollessa tyhjillään edellisen vuokralaisen lähdön jälkeen ennen uuden vuokralaisen saapumista.

Osakehuoneiston perusparannuksesta aiheutuneet kulut vähennetään vuotuisin tasapoiston vaikutusaikanaan, enintään 10 vuodessa. Perusparannuksessa huoneistoa muutetaan aikaisempaa paremmaksi. Perusparannusta ovat esimerkiksi kylpyhuoneen tapetin korvaaminen kaakeleilla ja parvekkeen lasittaminen ensimmäistä kertaa.

Vuosikorjauskulut voi vähentää kerralla maksuvuoden vuokratuloista. Vuosikorjauksessa huoneisto palautetaan alkuperäistä vastaavaan tilaan. Esimerkkejä siitä ovat seinän maalaaminen ja keittiön kaappien uusiminen.

Lainan korot

Jos vuokranantaja on ottanut vuokrahuoneiston hankintaan tai sen hoitoon lainaa, hän voi vähentää lainan koron pääomatuloistaan. Vähentäminen edellyttää, että hankkii vuokraamalla aidosti tuloja ja ettei ole vuokrannut huoneistoa selkeästi alle paikkakunnan normaalin vuokratason.

Päivitetty 28.1.2021.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Alla olevan materiaalin lukeminen edellyttää kirjautumista.

Tulosta

Miten vuokranantaja vähentää kuluja verotuksessa, Kati Malinen ja Tarik Ahsanullah?

Kuuntele podcast: Miten vuokratuloista maksetaan verot? Kuinka korjauskuluja vähennetään verotuksessa? Veronmaksajien lakiasiainjohtaja Kati Malinen ja Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah vastaavat. Toimittaja Taloustaidon Satu Alavalkama. Kesto 33 min.

Sijoittajan verokirja


Sijoittajan verokirja

Kuinka verotetaan osinkoa? Miten lasketaan Nordean osakkeen luovutusvoitto? Miten verotetaan eläkevakuutus säästäjän kuoltua? Sijoittajan verokirja verkkokaupassa - Tutustu!

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.