Vuokratulojen verotus

Vuokratulo on pääomatuloa, josta vuokranantaja maksaa vuonna 2017 ja 2016 veroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia. 

Vuokratuloa ovat vuokran ohella myös muut vuokralaisen vuokranantajalle maksamat maksut, kuten vesimaksu ja autopaikan vuokra.

Vuokranantaja voi vähentää vuokratuloistaan tulojen hankkimisesta aiheutuneet kulut, kuten asunto-osakkeen hoitovastikkeen ja omakotitalon kiinteistöveron. Osakehuoneiston hankintamenoa, joka on yleensä omistajan sijoitusasunnostaan maksama kauppahinta, ei kuitenkaan voi vähentää vuokratuloista.

Pääomavastike

Vuokratulo on pääomatuloa. Pääomavastikkeen vähennysoikeus vuokratulosta riippuu siitä, mikä osa vastikkeesta on tuloutettu asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa ja mikä osa rahastoitu. Verottaja rinnastaa rahastoitavat pääomavastikkeet asunnon hankintamenoon, eikä niitä voi vähentää vuokratuloista. Jos asunto-osakeyhtiö sen sijaan tulouttaa vastikkeen tuloslaskelmallaan ja verotuksessa, osakas voi vähentää sen vuokratuloistaan vuosikuluna.

Perus- ja vuosikorjaus

Heti osakehuoneiston hankinnan jälkeen ennen vuokrausta tehdyt korjaukset lisätään osaksi huoneiston hankintamenoa. Niitä ei siis voi vähentää vuokratuloista. Korjauskulut voi kuitenkin vähentää, jos teettää sijoitusasuntoon remontin asunnon ollessa tyhjillään edellisen vuokralaisen lähdön jälkeen ennen uuden vuokralaisen saapumista.

Osakehuoneiston peruskorjauksesta aiheutuneet kulut vähennetään vuotuisin tasapoiston vaikutusaikanaan, enintään 10 vuodessa. Peruskorjauksessa huoneistoa muutetaan aikaisempaa paremmaksi. Perusparannusta ovat esimerkiksi kylpyhuoneen tapetin korvaaminen kaakeleilla ja parvekkeen lasittaminen ensimmäistä kertaa.

Vuosikorjauskulut voi sen sijaan vähentää maksuvuoden vuokratuloista. Vuosikorjauksessa huoneisto palautetaan alkuperäistä vastaavaan tilaan. Esimerkkejä siitä ovat seinän maalaaminen ja uuden jääkaapin ostaminen.

Lainan korot

Jos vuokranantaja on ottanut vuokrahuoneiston hankintaan tai sen hoitoon lainaa, hän voi vähentää lainan koron pääomatuloistaan. Vähentäminen edellyttää, että hankkii vuokraamalla aidosti tuloja ja ettei ole vuokrannut huoneistoa selkeästi alle paikkakunnan normaalin vuokratason.

(Päivitetty 5.12.2016, kuva: Istockphoto)

Lisätietoa aiheesta jäsenille Kirjaudu
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Sähköposti: Salasana:

Alla olevan materiaalin lukeminen edellyttää kirjautumista.

VUOKRATULOT SIJOITUSTEN VEROTUKSEN TIETOPAKETISSA

Vuokratulot

Tulosta