Tappioiden vähentäminen 11.1.2018

Voiko edunvalvontapalkkion vähentää valvottavan verotuksessa?

Toimin oikeuden määräämänä edunvalvojana veljelleni. Hoidan mm. hänen sijoitusomaisuuttaan.

Perin vuosittain hänen omaisuutensa hoitamisesta säännösten mukaisen edunvalvontapalkkion. Saako tämän palkkion vähentää veljeni verotuksessa hänen ansio- tai pääomatuloistaan?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa: 

Ansiotuloista saa verotuksessa vähentää niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneet menot. Edunvalvojalle maksettu palkkio ei ole tällainen ansiotulon hankkimisesta aiheutunut meno.

Korkein hallinto-oikeus on katsonut myös pääomatulojen hankkimisesta ja säilyttämisestä (päätös 12.1.2010 taltio 19) aiheutuneet edunvalvontapalkkiot vähennyskelvottomiksi. 

Kyseisessä tapauksessa omaisuuteen oli kuulunut pörssiosakkeita, kaksi asunto-osakehuoneistoa, joista toinen oli ollut vuokrattuna, kaksi kiinteistöä, johon kuului metsää, osuus kuolinpesään, määräaikaistalletuksia, valtion obligaatioita sekä useita pankkitilejä.

Edunvalvontaan kuluneesta ajasta noin 35–50 prosenttia oli kohdistunut edunvalvojan arvion mukaan tuottavan omaisuuden hoitoon. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pääomatulojen vähennykset ja tappiot

Luonnollisen henkilön ja kuolinpesän tulo jaetaan kahteen tulolajiin: pääomatulot ja ansiotulot. Puhdas pääomatulo lasketaan vähentämällä pääomatuloista luonnolliset vähennykset, eli pääomatulon hankkimisesta ja säilyttämisestä johtuneet menot.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki