Mihin veroeurosi käytetään? Veronmaksajien Verotin vastaa

18.01.2018  |  Vuosi 2018

Veronmaksajien uusi verkkolaskuri Verotin kertoo jokaiselle käyttäjälle erikseen, miten hänen maksamat verot ohjautuvat eri julkisten palvelujen ja tulonsiirtojen rahoittamiseen. Laskuri perustuu kuluvan vuoden (2018) tuloverotukseen sekä tilastotietoihin kulutusveroista ja julkisyhteisöjen menoista.

Veronmaksajien pääekonomistin Mikael Kirkko-Jaakkolan mukaan Verottimen tavoitteena on parantaa kansalaisten verotietoutta.

– Halusimme luoda laskurin, joka auttaa hahmottamaan julkisen sektorin rahoituksen ja tehtävien kokonaiskuvaa yksittäisen veronmaksajan näkökulmasta, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Laskuri kertoo, miten paljon palkansaaja kartuttaa julkisyhteisöjen kassaa, mutta myös sen, mitä kaikkea sillä summalla saadaan – esimerkiksi maanpuolustuksen tai terveyspalvelujen sektoreilla.

Verotin laskee yhteen veronmaksajaan kohdistuvat verot ja veroluonteiset maksut palkkatulojen perusteella. Verotus käsittää valtion tuloverot, kunnallisveron sekä julkisyhteisöihin sisältyvien sosiaaliturvarahastojen veronluonteiset maksut ja myös kulutuksesta kerättävät arvonlisäverot ja valmisteverot.

Arvonlisäveron ja valmisteverojen laskeminen perustuu oletukseen, jossa veronmaksaja laittaa koko nettopalkkansa ennen pitkää kulutukseen.

Verotin on toteutettu yhteistyössä Ylen datajournalismiyksikön Plus-deskin kanssa. Tutustu Verottimeen 

Lisätiedot:
pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola, puh. 09 6188 7326, 050 536 412
viestintäjohtaja Antti Oksanen, puh. 09 61887 301, 045 8578178

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.