Saanko vartiointipalvelusta kotitalousvähennyksen?

29.09.2022  |  Verojuristi vastaa

Maksamme vartiointipalvelulle kotimme yöpartioinnista. Onko tämä palvelu kotivähennyskelpoista palvelua?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Ei ole. Verohallinnon ohjeen mukaan vartiointi- tai turvapalvelu ei ole vähennykseen oikeuttavaa kotitaloustyötä. Vähennystä ei liioin saa hälytys- ja turvajärjestelmien ylläpito- tai muista palvelumaksuista. Nämä eivät ole tavanomaisia kotitaloustöitä. Esimerkiksi vartijan hälytys- ja tarkastuskäynnit eivät oikeuta vähennykseen.

Sen sijaan asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehty turvalukon tai taloteknisen hälytys- ja turvajärjestelmän asentamistyö on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa kunnossapito- ja perusparannustyötä. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen (KHO 2020:95) mukaan hälytys- ja turvajärjestelmän asennustyötä pidetään luonteeltaan taloteknisenä perusparannuksena, jonka asentamisesta ja kunnossapidosta saa kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennyksen kannalta ei ole merkitystä, kuka asennetut hälytys- ja turvajärjestelmään kuuluvat laitteet omistaa.

Vuonna 2022 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä kunnossapito- ja perusparannustyöstä on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 40 % työn arvolisäverollisesta osuudesta, jos ostat työn yritykseltä. Jos palkkaat työntekijän, voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Tämän lisäksi voit vähentää kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä sekä öljylämmityksestä luopumiseen liittyvää työtä kuitenkin siten, että vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2022 on 3 500 euroa henkilöltä.  Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta saat vähentää 60 % työn arvonlisäverollisesta osuudesta, jos ostat työn yritykseltä ja jos palkkaat työntekijän, voit vähentää 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennyksen määrä on aina enintään 3 500 euroa vuodessa ja tähän summaan voi sisältyä muita kuin korotettuun vähennykseen oikeuttavia töitä 2 250 euroa. Kun kotitalousvähennystä lasketaan, vähennetään ensin muut kuin korotettuun vähennykseen oikeuttavat työt.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 22.8.2022.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.