Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

10.6.2007

Veronmaksajan taksvärkkipäivä maanantaina 11.6.2007

Maanantaina 11. kesäkuuta vietetään Suomessa perinteistä veronmaksajan taksvärkkipäivää. Tästä päivästä vuoden loppuun keskivertosuomalaisen tulot jäävät kokonaan omaan käyttöön; alkuvuosi on (laskennallisesti) paiskottu töitä yhteisen hyvinvoinnin rahoittamiseksi.

Tänä vuonna veroasteen arvioidaan Suomessa olevan 43,5 prosenttia kansantuotteesta, kun mukaan lasketaan valtion, kuntien ja kirkon verot sekä lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut. Tämä prosentti tulee vuoden työpäivistä laskettuna täyteen taksvärkkipäivänä. *)

- Veronmaksajain Keskusliitto juhlii taksvärkkipäivää erityisesti kunnianosoituksena kaikille niille työssä ahkeroiville, joiden voimin yhteinen hyvinvointimme rakennetaan ja rahoitetaan, toimitusjohtaja Teemu Lehtinen toteaa.

Lehtinen muistuttaa, että verotuotot ovat viime vuosina kasvaneet yli kaikkien ennusteiden jatkuvasti uusiin ennätyksiin. Vuonna 2006 verojen kokonaismäärä ylitti ensimmäisen kerran 70 miljardin euron rajan ja kasvu jatkuu vahvana myös tänä vuonna.

-  Työnteon kannustimia parantavat ja ostovoiman kasvua tukevat veronkevennykset ovat kantaneet runsasta hedelmää koko lamanjälkeisen ajan.

-  Vain yrittämiseen ja työntekoon kannustamalla on mahdollista luoda yhteiselle hyvinvoinnillemme jatkossakin tukeva perusta, Lehtinen muistuttaa.

Veronmaksajan taksvärkkipäivää on Suomessa vietetty vuodesta 1981 lähtien. Tuolloin kansantalouden veroaste oli 37,7 prosenttia. Alkuvaiheessa päivän vietto ajoittui toukokuulle, 1980-luvun lopussa kesäkuun alkupäiviin. Tällöin Suomen veroaste oli vielä lähellä EU-maiden keskitasoa. 1990-luvun lopulla taksvärkkipäivä valui jopa heinäkuun alkuun, mistä viime vuosina on hivuttauduttu taas hieman parempaan suuntaan.


Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen (09) 6188 7300, 0400 414 652

*) VM:n tuoreimman suhdannekatsauksen (27.3.2007) mukaan kansantalouden veroaste on vuonna 2007 42,9 prosenttia. Kun tähän lisätään mm. kirkollisverojen vaikutus päädytään taksvärkkipäivän laskennassa pohjana olevaan 43,5 prosenttiin.

 

 

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki