Ensiasunnon hankinta ja rahoitus 21.1.2016

Pitääkö ensiasunnosta maksaa varainsiirtoveroa?

Tyttäreni osti Tampereelta osakkeen ensiasunnokseen. Nyt verottajalta on tullut määräys maksaa varainsiirtoveroa asunnosta. Perusteena on, että hän omistaa aikaisemmin perimästään asuinkiinteistöstä puolet. Hän ei ole koskaan asunut kiinteistössä. Mihin toimenpiteisiin tyttäreni olisi ryhdyttävä, että varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa?

Verojuristi Linda Arveli vastaa:

Tyttärenne joutuu maksamaan varainsiirtoveron ostamastaan asunnosta, koska hän on jo aikaisemmin omistanut asuinkiinteistöstä puolet.

Yhtenä ensiasunnon verovapauden edellytyksenä on, että henkilö ei ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta asuinrakennuksesta tai asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista Suomessa tai ulkomailla. Myös perintönä tai lahjana saadun huoneiston tai rakennuksen omistaminen muodostaa esteen verovapauden saamiselle. Näin silloinkin vaikka henkilö ei ole itse asunut asunnossa. 

Ensiasunnon varainsiirtoverovapauden esteenä ei ole kuitenkaan se seikka, että luovutuksensaaja on tai on ollut jakamattoman kuolinpesän osakas, jonka varallisuuteen kuuluu tai on kuulunut asuinrakennus tai asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tai osuudet. 

Muina verovapauden edellytyksinä on, että ensiasunnon ostaja on kaupantekohetkellä 18-39-vuotias ja ostaa vähintään puolet asunnosta, jota ryhtyy käyttämään omana vakituisena asuntonaan kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Jos muutto tapahtuu yli kuuden kuukauden kuluttua, on vero ensin maksettava ja vakituisen asumisen alettua maksettua veroa voidaan hakea palautuksena takaisin.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki