Perintöverotus 1.9.2022

Lapsettoman veljen perintö siskolle – miten sisaren perintövero määräytyy?

Naimaton ja lapseton poikamme kuoli hiljattain. Hän oli kohtuullisen varakas. Hänellä ei ollut testamenttia. Meillä on myös toinen lapsi. Emme ole ryhtyneet perintöön.

Miten tyttäremme perintövero määräytyy, jos vaimoni ja minä luovumme molemmat perinnöstä pätevästi poikamme jälkeen? Miten monesta perintösaannosta tyttäremme kohdalla on kysymys?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Jos luovutte perinnöstä, tyttärellenne tulee veljeltään vain yksi perintösaanto. Tyttären veroluokka on kalliimpi eli II. 

Jos ottaisitte molemmat vaimonne kanssa perinnön itse vastaan, perintösaantoja olisi kaksi ja teidän molempien veroluokka olisi halvempi eli I.

Toisaalta, jos molemmat kuolette ennen tytärtänne, poikanne perintö on jo valmiiksi siirtynyt tyttärellenne luopumisenne takia, eikä sitä perintöveroteta enää uudestaan teidän jälkeenne.

Joissakin tilanteissa otetaan huomioon sääntö, jonka mukaan perintöveroa on maksettava vain kerran kaukaisimman sukulaissuhteen mukaan. Näin tapahtuu, kun samasta omaisuudesta maksettaisiin perintöveroa kahden tai useamman, kahden vuoden kuluessa tapahtuneen, kuolemantapauksen takia.

Perinnöstä luopujan osuus menee sille, joka olisi ollut perintöön oikeutettu, jos luopuja olisi kuollut ennen perittävää. Perintövero määrätään suoraan luopujan sijaan tuleville.

Perinnöstä voi luopua tehokkaasti ennen kuin on ottanut perinnön vastaan. Perinnöstä luopuminen on tehokasta, jos luopuja ei ole ryhtynyt pesään ja luopuminen on tapahtunut ehdoitta. Käytännössä tehokas luopuminen tarkoittaa pesästä vetäytymistä.

Kun luopuminen on tehokasta, luopujalle ei määrätä perintöveroa vaan perintöveron maksuvelvollisuus siirtyy suoraan luopujan sijaan tuleville.

Jos perittävä ei ollut naimisissa eikä hänellä ollut rintaperillistä, saavat hänen vanhempansa lain mukaan kumpikin puolet perinnöstä.

Jos jompikumpi vanhemmista on kuollut, jakavat perittävän veljet ja sisaret hänen osansa. Kuolleen veljen tai sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä, ja joka haara saa yhtä suuren osan. Jos veljiä tai sisaria tai heidän jälkeläisiään ei ole, mutta jompikumpi perittävän vanhemmista elää, saa tämä koko perinnön.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki