Verovähennykset henkilöverotuksessa 12.5.2022

Hankin etätyön takia työvälineitä – mitä vähennän verotuksessa?

Ostin etätyön takia työvälineitä 1 332 eurolla vuonna 2021. Jos olen oikein ymmärtänyt, en saa vähentää tuota viime vuonna maksamaani summaa kerralla vuoden 2021 verotuksessa, vaan ainoastaan 25 prosenttia siitä. 

Jos teen kaavamaisen 920 euron suuruisen työhuonevähennyksen, saanko sen lisäksi tuon 25 prosentin vähennyksen, vai eikö sitä oteta lainkaan huomioon? 

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa: 

Et saa, jos kyse on työhuoneeseen hankituista kalusteista, sillä kaavamainen työhuonevähennys kattaa sekä työhuoneesta että kalusteista syntyneet todelliset kulut.

Voit saada vähennyksen joko todellisten kulujen mukaan laskettuna tai kaavamaisena vähennyksenä, et molempia. Tällöin sinun kannattaa vaatia vähennystä todellisten kulujen perusteella, koska todelliset kulut - 1 332 euroa - ylittävät kaavamaisen 920 euron työhuonevähennyksen. Edellytyksenä on, että pystyt esittämään kuluista luotettavan selvityksen.

Jos sen sijaan on kyse muista työvälineistä kuten esimerkiksi tietokoneesta tai tulostimesta, voit vähentää ne työhuonevähennyksen lisäksi. Tietokoneen hankintamenosta tai kuluista on vähennyskelpoista 50 prosenttia, kun pystyt osoittamaan, että tietokoneella on työkäyttöä. Jos tietokone on pääasiassa työkäytössä, vähennyskelpoista on 100 prosenttia. Samaa jakosuhdetta voitaneen soveltaa myös muihin työvälineisiin ja -kalusteisiin.

Jos työvälineen verotuksessa vähennyskelpoinen hankintameno on enintään 1 200 euroa, katsotaan sen todennäköisen taloudellisen käyttöajan yleensä olevan enintään kolme vuotta ja vähennys tehdään kerralla.

Jos työvälineen todennäköinen taloudellinen käyttöaika on yli kolme vuotta, hankintameno vähennetään poistoina. Poisto tehdään esinekohtaisesti, ja se on enintään 25 prosenttia menojäännöksestä. Poistamaton hankintameno voidaan kuitenkin vähentää kokonaan sinä verovuonna, jona poistamaton hankintameno on verovuoden alussa enintään 1 200 euroa.

Työhuonevähennys etätöistä on 920 euroa, jos etätyöpäivät ovat yli 50 prosenttia kaikista työpäivistä vuodessa ja 460 euroa, jos etätyöpäiviä on enintään 50 prosenttia kaikista työpäivistä vuodessa.  Jos teet etätöitä vain satunnaisesti, työhuonevähennys on 230 euroa.

Lisäksi on syytä huomata, että vähennyksellä on vaikutusta verotukseen ainoastaan silloin, kun työhuonevähennys yhdessä muiden palkkatulojen tulonhankkimismenojen kanssa ylittää kaavamaisen 750 euron tulonhankkimisvähennyksen määrän.

Tulonhankkimisvähennys ei kuitenkaan kata asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia eikä työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuja ja työttömyyskassamaksuja. Ne vähennetään aina erikseen tulonhankkimisvähennyksen lisäksi.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mitä kuluja etätyöläinen saa vähentää verotuksessa?

Olen tehnyt etätöitä maaliskuun alusta lähtien ja sovin työnantajani kanssa, että teen työni etänä koronan takia vuoden loppuun saakka. Saanko tehdä verotuksessa tältä vuodelta työhuonevähennyksen? Olen myös hankkinut kotiini sähköpöydän, joka maksoi 500 euroa ja ison näytön, josta maksoin 550...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki