Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 31.5.2018

Miten toiminimiyrittäjä tekee alv-vähennyksen matkailuautosta?

Olen toiminimiyrittäjä ja aion hankkia matkailuauton. Miten teen alv-vähennyksen matkailuautosta verotuksessani?

Minulla on työkeikkoja ympäri Suomea satamissa ja telakoilla. Tarvitsen työssäni erilaisia mittalaitteita, tietokoneita ja tulostimia, joten farmariauto on liian pieni. Lisäksi yövyn usein autossa työkeikoilla.

Kannattaako auto hankkia omaan käyttöön vai ostaa firman nimiin ja vähentää arvonlisävero?

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:

Matkailuautoa pidetään arvonlisäverolaissa tarkoitettuna henkilöautona. Arvonlisäverolaissa ei ole kuitenkaan henkilöauton määritelmää ja siten käytännössä sovellettavaksi tulevat ajoneuvolain määritelmät.

Arvonlisävero henkilöauton hankintahinnasta sekä auton käyttöön liittyvistä tavaroista ja palveluista (huollot, bensat jne.) on vähennettävissä vain, jos auto on hankittu myytäväksi, vuokrattavaksi taikka käytettäväksi ammattimaiseen henkilökuljetukseen tai ajo-opetukseen tai jos hankit auton yksinomaan vähennykseen oikeuttavaan käyttöön. Vähennyskielto koskee kaikkia henkilöautoina rekisteröityjä autoja.

Tämä tarkoittaa sitä, että hyvin vähäinenkin yksityisajo estää alv-vähennyksen. Käytännössä sinun tapauksessasi vähennysoikeus voi tulla kyseeseen vain, jos ajat autolla yksinomaan elinkeinotoiminnan ajoja ja pystyt tarvittaessa osoittamaan tämän esimerkiksi pitämäsi ajopäiväkirjan avulla.

Jos tulet ajamaan autolla myös yksityisajoa, ei vähennysoikeuden saamiseksi riitä, että hankit auton yrityksesi alv-tunnistetta hyödyntäen. Hankintahinnan arvonlisävero ei ole tällöin osittainkaan vähennettävissä arvonlisäverotuksessa.

Kannattaa kuitenkin huomata, ettei vähennysrajoitus koske sellaisia pakettiautoja (N1-luokka), joita ei ole varustettu kuljettajan istuimen ja tämän vieressä olevien istuinten lisäksi muilla istuimilla tai niiden kiinnitykseen tarkoitetuilla laitteilla, lukuun ottamatta ennen 1.4.2009 voimassa olleiden tieliikennesäännösten mukaisesti pakettiautoon hyväksyttyjä istuimia.

Sama koskee pakettiautoa, joka on varustettu ja hyväksytty ennen 30.9.1998 voimassa olleiden tieliikennemääräysten mukaisilla istuimilla. Vähennysrajoitukset koskevat henkilöautojen tavoin myös eräitä pakettiautoja eli niin sanottuja kaksikäyttöautoja.

N1-luokan ajoneuvo (pakettiauto) on ensisijaisesti tavaran kuljettamiseen suunniteltu ja rakennettu auto, jonka luokittelumassa on enintään 3,5 tonnia.

Tuloverotuksessa yrityksen elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyvät autokulut saa vähentää elinkeinotoiminnan tuloksesta. Elinkeinotoimintaan liittyvät kulut saa vähentää, vaikka autoa käytettäisiin osittain yksityisajoihin. Jos arvonlisäveroa ei ole saanut vähentää yllä mainitun vähennysrajoituksen vuoksi, voit tuloverotuksessa tehdä vähennyksen arvonlisäverollisista hinnoista. Tuloverotuksen vähennysoikeuden kannalta merkitystä ei ole sillä, oletko hankkinut auton omaan käyttöön vai ns. firman nimiin.

Auton katsotaan kuitenkin kuuluvan elinkeinoverolain tarkoittamalla tavalla yksityisiin varoihin, mikäli auton muut kuin elinkeinotoimintaan liittyvät ajot ovat vähintään 50 % auton kokonaisajosta. Tällöin liikkeen- ja ammatinharjoittaja voi tehdä lisävähennyksen yksityisvaroihin kuuluvan auton käyttämisestä elinkeinotoiminnassa. Verohallinto on antanut asiaa koskevan ohjeen, diaarinumero A116/200/2016.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Auto yrityksen varoissa

Yrityksen toimialasta riippuen auton käyttäminen liiketoiminnassa voi olla välttämätöntä. Yritysmuoto vaikuttaa kuitenkin siihen, miten autoa käsitellään yrityksen varoissa nettovarallisuutta laskettaessa. Yrityksen nettovarallisuudella on merkitystä esimerkiksi liikkeen- ja ammatinharjoittajilla...

Yritysjäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki