Missä järjestyksessä listaamattoman osakeyhtiön osakkeet myydään?

01.03.2018  |  Verojuristi vastaa

Olen ostanut listaamattoman osakeyhtiön osakkeita kahdessa eri erässä. Nyt olen myymässä osan osakkeista. Voinko myydä ensin uusimmat osakkeet, joiden hankintameno on suurempi, ja luovutusvoittoa syntyisi tällöin vähemmän?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Kyllä voit. Jos omistamasi yhtiön osakkeet on numeroitu, ne ovat yksilöitävissä. Kun osakkeet ovat yksilöitävissä, voit valita, mitkä osakkeet haluat luovuttaa ensin.

Luovutusvoitto tai -tappio lasketaan tällöin yksilöidysti jokaiselle osakkeelle erikseen vähentämällä osakkeen luovutushinnasta juuri kyseisen osakkeen hankintameno. Voit vähentää luovutusvoitosta hankintamenon lisäksi hankintaan ja myyntiin liittyvät kulut sekä aikanaan osakkeiden oston yhteydessä maksamasi varainsiirtoveron.

Sen sijaan arvo-osuuksien luovutusjärjestyksestä on säädetty, että tietyn omaisuuden arvo-osuudet on luovutettu siinä järjestyksessä kuin ne on saatu (fifo-periaate), jollei verovelvollinen anna muuta selvitystä luovutusjärjestyksestä. Näyttö onnistuu silloin, jos on useampia arvo-osuustilejä, jolloin luovutuksen voi kohdentaa tietylle tilille.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.