Myin kesämökin – miten lasken luovutusvoiton?

24.09.2020  |  Verojuristi vastaa

Ostin äitini kanssa rantatontin ja rakensimme sille kesämökin vuonna 2000. Omistimme mökin puoliksi (50 %/50 %).

Äitini myi oman puolikkaansa minulle vuonna 2015, mutta hänelle jäi myymänsä osuuden hallintaoikeus. Äitini luopui hallintaoikeudestaan vuonna 2019, ja minä maksoin luopumisesta lahjaveroa.

Myin kesämökin toukokuussa 2020. Miten luovutusvoittoni lasketaan? Kohteeseen ei ole tehty perusparannuksia.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Luovutusvoittosi lasketaan vähentämällä myyntihinnasta kiinteistön alkuperäinen hankintameno myyntikuluineen tai hankintameno-olettama (20/40). Näiden erotus on pääomatuloa.

  • Hankintameno-olettama on 20 prosenttia myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu alle 10 vuotta.
  • Hankintameno-olettama on 40 prosenttia myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta.  

Näistä kahdesta laskentatavasta valitset sinulle edullisemman vaihtoehdon laskea luovutusvoittosi: joko todellisen hankintamenon lisättynä myyntikuluilla tai hankintameno-olettaman.

Henkilö maksaa kaikista pääomatuloistaan veroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja ylimenevästä osasta 34 prosenttia.

Alkuperäinen hankintameno muodostuu tapauksessasi kahdesta osasta. Puolet hankintamenostasi muodostuu vuoden 2000 oston perusteella ja puolet vuoden 2015 oston perusteella. Voit lisätä vuoden 2015 ostohintaan lahjana vuonna 2019 verotetun hallintaoikeuden määrän. Alkuperäiseen hankintamenoon voidaan lisätä myös maksettu varainsiirtovero ja hankinnasta aiheutuneet kulut.

Ensimmäisen saannon (vuoden 2000 kauppa) osalta voit käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa, joka on myyntihinnan puolikkaasta 40 prosenttia. Eli sinun tulee verrata tätä määrää ensimmäisenä omistetun puolikkaan alkuperäiseen hankintamenoon ja myyntikulujen puolikkaan yhteismäärään.

Jälkimmäisen saannon (vuoden 2015 kauppa) osalta hankintameno-olettama olisi vain 20 prosenttia myyntihinnan puolikkaasta, joten sinulle todennäköisesti edullisempaa on vähentää myyntihinnasta vuoden 2015 hankintameno lisättynä hallintaoikeudesta luopumisen lahjaverotusarvolla.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.