Myyntivoitot ja -tappiot 28.1.2021

Myin rahasto-osuuksia – voinko vähentää merkintäpalkkiot?

Olen ostanut sijoitusrahasto-osuuksia vuodesta 2015 alkaen kolme eri kertaa, joista kustakin on peritty merkintäpalkkio. Tammikuussa 2021 myin kerralla pois kaikki sijoitusrahasto-osuudet ja sain myyntivoittoa.

Voinko vähentää myyntivoitosta sijoitusrahasto-osuuksien merkintäpalkkiot?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Kyllä voit, jos lasket myyntivoiton todellisten kulujen mukaan. 

Luovutusvoittoa laskettaessa omaisuuden kuten sijoitusrahasto-osuuden hankintamenoon luetaan myös tietyt omaisuuden hankintaan välittömästi liittyvät hankintakulut. Tällainen on muun muassa ostajan pankille tai sijoituspalveluyritykselle maksama sijoitusrahasto-osuuden merkintäpalkkio.

Vaihtoehtoinen tapa laskea luovutusvoitto on käyttää ns. hankintameno-olettamaa, joka on 20 prosenttia myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu alle 10 vuotta ja 40 prosenttia, kun omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta. Tällöin et voi vähentää merkintäpalkkiota.

Näitä hankintameno-olettamia käytettäessä voitto on siis aina joko 80 tai 60 prosenttia myyntihinnasta. Hankintameno-olettamia käytettäessä ei voi syntyä luovutustappiota.

Valitset siis näistä kahdesta tavasta itsellesi edullisemman tavan laskea luovutusvoitto.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki