Kuka minut perii? 19.7.2018

Voiko perintöni päätyä ex-miehelleni?

Olen eronnut aviomiehestäni. Minulla on hänen kanssaan kaksi aikuista lasta, Leena ja Lenni. Leena on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Lenni on naimaton ja lapseton. Kuoltuani omaisuuteni menee Leenalle ja Lennille puoliksi.

Luin lehdestä, että jos Lenni kuolee minun jälkeeni naimattomana ja lapsettomana, hänen isänsä eli entinen mieheni perii hänet, jos hän on Lennin kuollessa vielä elossa. Tässä tapauksessa siis Lennin minulta perintönä saaman omaisuuden saisikin lopulta entinen mieheni. Onko asia näin, ja miten voin tämän estää? 

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Lainmukainen perimysjärjestys on tosiaan sellainen, että jos perinnönjättäjällä ei ole kuollessaan rintaperillistä tai aviopuolisoa, hänen perintönsä menee hänen vanhemmillensa puoliksi.

Jos jompikumpi vanhemmista on kuollut aiemmin, hänen puolikkaansa saavat perinnönjättäjän sisarukset. Kuolleen sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä.

Jokainen sukuhaara saa yhtä suuren osan. Jos perinnönjättäjän sisaruksia tai heidän jälkeläisiään ei ole elossa, mutta jompikumpi perinnönjättäjän vanhemmista elää, tämä saa koko perinnön.

Jos siis Lenni perii sinulta omaisuutta, mutta kuolee sittemmin lapsettomana ja naimattomana ennen isäänsä, hänen isänsä saa lain mukaan Lennin kaikesta omaisuudesta perintönä puolet. Toinen puolikas menee lain mukaan Leenalle tai jos myös Leena on kuollut niin hänen lapsillensa. Lennin isä perii lain mukaan Lennin omaisuuden kokonaan vain, jos Leena ja hänen lapsensa ovat kuolleet jo ennen Lenniä. 

Lainmukaisesta perimysjärjestyksestä voi poiketa testamentilla. Jos Lenni ei halua omaisuutensa päätyvän isällensä, hänen kannattaa laatia testamentti jonkun toisen hyväksi. 

Sinä voit myös omalla testamentillasi vaikuttaa asiaan. Voit määrätä testamentissasi Lennin sinulta perimälle omaisuudelle toissijaisen saajan Lennin kuoleman varalle. Lenni siis saa kuoltuasi testamentissasi hänelle määräämäsi omaisuuden omistusoikeudella elinajakseen, mutta Lennin kuoltua sinulta hänelle testamentilla perintönä siirtynyt omaisuus meneekin testamentissasi määräämällesi toissijaissaajalle, sikäli kun tätä omaisuutta on jäljellä Lennin kuoltua. Näin sinun omaisuutesi ei päädy Lennin kautta entiselle miehellesi. 

Lakiosasta on huomioitava vanha periaate, jonka mukaan rintaperillisen tulee saada lakiosansa kaikin tavoin rajoituksetta määräysvaltaansa. Rajoitukseton määräysvalta tarkoittaa myös oikeutta määrätä lakiosasta testamentilla. Lenni voisi siis määrätä testamentilla puolet sinulta perimästään omaisuudesta. Lenni voisi siis määrätä testamentilla puolet sinulta perimästään omaisuudesta vaikkapa isälleen testamenttisi toissijaismääräyksestä riippumatta, joten asia ei ole aivan mustavalkoinen riidan sattuessa. Oikeuskäytäntöä tilanteesta ei ole tiedossani.

Testamentin tarkemmat yksityiskohdat kannattaa miettiä asiantuntevan lakimiehen opastuksella. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Perimysjärjestys

Perimysjärjestys kertoo, kuka perii vainajan omaisuuden. Perinnönjättäjä voi muuttaa laissa säädettyä perimysjärjestystä tekemällä testamentin. Rintaperillisillä on kuitenkin aina oikeus saada itselleen puolet siitä perintöosasta, jonka he saisivat, jos testamenttia ei olisi.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki