Perinnönjako 30.1.2020

Yksi sisarus vastustaa kuolinpesän jakamista – miten pesä saataisiin jaettua?

Äitini kuoli kahdeksan vuotta sitten. Kuolinpesä on edelleen jakamatta, koska yksi kuudesta sisaruksesta ei suostu jakoon. Olemme kaikki aikuisia.

Kuolinpesässä on varoja vain noin 6 000 euroa, joten ulkopuolisen pesänjakajan käyttäminen ei ole meidän muiden näkökulmasta järkevää. Onko mitään muuta mahdollisuutta saada pesä jaettua?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Teillä on vain kaksi tapaa edetä perinnönjaossa. Ne ovat sopimusjako yhteisymmärryksessä kuolinpesän osakkaiden kesken tai käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan suorittama jako. Ketään ei voi velvoittaa tai pakottaa tekemään sopimusta. 

Pesänjakaja toimittaa jaon, jos osakas sitä vaatii tai kun jonkun osakkaan osuus pesästä on ulosmitattu. Ulosottomies saa antaa osakkaille tai pesänjakajalle luvan toimittaa jaon osakkaiden sopimalla tavalla, jos velkoja, jonka oikeutta jako koskee, siihen suostuu.

Tässä tapauksessa pesänjakajan hakeminen ei pesänjakajan pesästä ottaman palkkion takia ole teille taloudellisesti järkevä ratkaisu. Sopimukseen pääseminen, vaikka vähän laihaan sellaiseen, on usein se onnistunein ja lopulta tyydyttävin lopputulos. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Perinnönjako

Perinnönjaossa kuolinpesän osakkaat jakavat keskenään pesän omaisuuden (sopimusjako) tai jakajana voi toimia erikseen nimetty pesänjakaja (virallisjako). Lisäksi kuolinpesä voidaan myös pitää jakamattomana tai jakaa vain osittain.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki