Asunnon myynti 13.7.2023

Perin mieheni osuuden yhteisestä sijoitusasunnosta – voinko käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa voiton laskennassa?

Minä ja mieheni ostimme yhdessä sijoitusyksiön vuonna 1994. Mieheni kuoli vuonna 2014. Perin mieheni testamentin määräyksellä hänen omistamansa osuuden yksiöstä. 

Myyn yksiön tänä vuonna. Voinko käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa koko kauppasummalle? 

Emme ole maksaneet taloyhtiölle pääomavastikkeita, joten niitä ei tarvitse selvitellä.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa

Et voi, koska olet saanut myytävän sijoitusyksiön kahdessa eri vaiheessa. 

Kummallakin näin muodostuneella omistusosuudella on oma hankintahintansa ja omistusaikansa. Tällöin omaisuuden yhteenlaskettu luovutusvoitto tai -tappio muodostuu kunkin omistusosan erillisestä voitosta tai tappiosta. Luovutustapahtuma on myös syytä ilmoittaa Verohallinnolle erikseen kustakin omistusosuudesta. 

Voit käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa vain omaan puolikkaaseesi vuonna 1994 ostetusta sijoitusyksiöstä. Näin luovutusvoitto itse ostamasi osuuden myyntihinnasta on tasan 60 prosenttia myyntihinnasta. 

Mieheltäsi testamentilla vuonna 2014 perimäsi sijoitusyksiön puolikkaan hankintameno-olettama on vain 20 prosenttia, jolloin sen luovutusvoitto on tasan 80 prosenttia. 

Kun lasket luovutusvoittoa, voit käyttää hankintameno-olettaman sijasta todellista hankintamenoa, johon lisäät voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut. Voit käyttää itsellesi edullisempaa laskutapaa erikseen sekä osto- että testamenttisaannossasi. 

Hankintameno-olettama lasketaan aina omaisuuden bruttoluovutushinnasta, eikä hankintameno-olettaman lisäksi siis saa vähentää muuta omaisuuden hankintamenoa tai voiton hankkimisesta aiheutuneita kuluja. Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi koskaan syntyä luovutustappiota. 

Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut luovuttamansa omaisuuden. Luovutushinnasta hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia. Jos luovutettu omaisuus on ollut luovuttajalla vähintään 10 vuotta, vähennettävä määrä on kuitenkin vähintään 40 prosenttia luovutushinnasta. 

Ostamalla saadun omaisuuden omistusaika lasketaan sitovan ostosopimuksen tekemisestä.

Ostamasi puolikkaan hankintameno on sinulle maksettu ostokauppahinta. Hankintamenoa ovat myös ostoon välittömästi liittyvät kustannukset, kuten esimerkiksi maksamasi leima- tai varainsiirtovero.

Perintönä ja testamentilla saadun omaisuuden omistusaika lasketaan perittävän kuolemasta. Perintönä ja testamentilla saadun omaisuuden todelliseksi hankintamenoksi katsotaan perintöverotuksessa käytetty verotusarvo.

Testamentilla 2014 saamasi puolikkaan kauppahinnasta vähennetään perintöverotuksen verotusarvo ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen yhteismäärä tai näiden vaihtoehtona niitä suurempi 20 prosentin hankintameno-olettama.

Vuonna 1994 ostamasi puolikkaan kauppahinnasta vähennetään ostohinta siihen välittömästi liittyvine kuluineen sekä voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut tai näiden vaihtoehtona niitä suurempi 40 prosentin hankintameno-olettama.

Hankintamenoon voidaan lukea myös verotuksessa poistamatta oleva osa verovelvollisen ostaman tai perintönä saaman omaisuuden perusparannusmenoista.

Perintöveroa ei voida lukea hankintamenoon.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Luovutusvoitto

Luovutusvoittoa syntyy, jos kiinteistö, arvopaperit, kuten asunto-osakkeet ja pörssiosakkeet, tai muun irtain omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä se on aikoinaan hankittu. Myynnissä tai vaihdossa voidaan käyttää rahan ohella myös jotain muuta vastiketta. Luovutusvoito...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki