Myyntivoitot ja -tappiot 27.2.2020

Maksanko veroa perintöasunnon myyntivoitosta?

Perin tädiltäni asunnon vuonna 2011. Aion myydä perimäni asunnon 2020. En ole koskaan asunut kyseisessä asunnossa, joten pitääkö minun maksaa myyntivoitosta veroa?   

Asunnon perintöverotusarvo oli 250 000 euroa, ja sen todennäköinen myyntihinta on ainakin 300 000 euroa. Välityspalkkion lisäksi minulla ei ole muita vähennettäviä kuluja. 

Vaikuttaako asunnon omistusaika verotukseen? Saanko vähentää myös niin sanotun hankintameno-olettaman? 

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Sinun pitää maksaa veroa myyntivoitosta. Saat vähentää myyntivoiton verolaskelmassa 300 000 euron myyntihinnasta perintöverotuksessa vahvistetun arvon 250 000 euroa ja maksamasi välityspalkkion. 

Omistusaika ei vaikuta sinun verotukseesi, etkä saa vähentää hankintameno-olettamaa, kun käytät perintöverotusarvoa tai muuta todellista hankintamenoa.

Myynti- eli luovutusvoittoa laskettaessa voidaan todellisen hankintamenon ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen sijasta käyttää niin sanottua hankintameno-olettamaa. Hankintameno-olettamaa voi käyttää, jos omaisuuden myyjä on luonnollinen henkilö, kotimainen kuolinpesä tai yhteisetuus ja jos luovutusvoitto verotetaan tuloverolain mukaan. 

Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden myynti- eli luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut luovuttamansa omaisuuden. Luovutushinnasta hankintameno-olettamana vähennetään aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos myyjä on omistanut myymänsä omaisuuden vähintään 10 vuotta, vähennys on 40 prosenttia luovutushinnasta. 

Näitä niin kutsuttuja hankintameno-olettamia ei saa kuitenkaan käyttää yhdessä todellisten menojen kanssa, vaan näistä on valittava se laskentatapa, joka on sinulle edullisempi. 

Sinun tapauksessasi alle 10 vuoden omistusaika antaa mahdollisuuden vähentää vain 20 prosenttia myyntihinnasta, jolloin voitto olisi 80 prosenttia myyntihinnasta. Jos myyntihinta on 300 000 euroa, saisit vähentää vain 60 000 euroa. Tämä johtaisi 240 000 euron verotettavaan pääomatuloon. 

On itsestään selvää, että sinun tapauksessasi myyntivoitto lasketaan siis käyttämällä todellisia kustannuksia eli perintöverotusarvoa ja välittäjälle maksettua palkkiota.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten perintöasunnon luovutusvoitto lasketaan?

Vanhempamme omistivat yhdessä osakehuoneiston (50%/50%). Mitään ei ole ositettu. Nyt molemmat vanhemmat ovat kuolleet, ja olemme myymässä asuntoa. Lasketaanko luovutusvoitto jakamalla myyntihinta puoliksi ja vertaamalla kumpaakin puolikasta perintöverotuksissa käytettyihin arvoihin? Verojuristi...

Lue lisää

Perinnöksi omakotitalo – miten lasken myyntivoiton?

Perin isältäni yli kymmenen vuotta sitten pienen omakotitalon. Maksoin talosta perintöveroa 47 000 euron arvon mukaan. Mistä summasta maksan myyntivoittoveron, jos nyt myyn talon 150 000 eurolla? Omakotitaloa on korjattu omana työnä ja talkoilla. Kaikista perusparannuskuluista ei ole kuitteja...

Lue lisää

Myin metsää – voinko vähentää myyntikulut?

Myimme pienen metsäkiinteistön, joka oli ostettu 30000 markalla 12.12.1978. Verot olivat tuolloin 1 200 markkaa. Nyt myyntihinta oli 19 000 euroa ja myyntikulut 2860 euroa. Jos käytämme luovutusvoiton laskemisessa hankintameno-olettamaa (40 %), emme ilmeisesti saa vähentää myyntikuluja?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki