Myyntivoitot ja -tappiot 26.9.2019

Perinnöksi omakotitalo – miten lasken myyntivoiton?

Perin isältäni yli kymmenen vuotta sitten pienen omakotitalon. Maksoin talosta perintöveroa 47 000 euron arvon mukaan. Mistä summasta maksan myyntivoittoveron, jos nyt myyn talon 150 000 eurolla?  

Omakotitaloa on korjattu omana työnä ja talkoilla. Kaikista perusparannuskuluista ei ole kuitteja tallella. 

En ole perinnönjättäjän kuolinpäivän jälkeen asunut tässä talossa, eikä taloa ole vuokrattu omistusaikanani.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Myyntivoitto lasketaan vähentämällä myyntihinnasta joko alkuperäinen hankintameno tai hankintameno-olettamana 40 prosenttia myyntihinnasta. Hankintameno-olettama olisi 60 000 euroa, joka olisi perintöverotusarvoa korkeampi. Mitään kuluja kuten remontti- ja myyntikuluja ei tällöin saa vähentää. 

Jos sinulla on osoittaa remontti- ja myyntikuluja yli 13 000 euron verran, kannattaa sinun käyttää alkuperäistä hankintamenoa eli perintöverotusarvoa. Oman työn tai talkootyön arvoa ei voi verotuksessa vähentää. Verohallinto voi pyytää perusparannusmenoista tositteellista tai muuta selvitystä, joten siihen on hyvä varautua. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maksanko veroa perintöasunnon myyntivoitosta?

Perin tädiltäni asunnon vuonna 2011. Aion myydä perimäni asunnon 2020. En ole koskaan asunut kyseisessä asunnossa, joten pitääkö minun maksaa myyntivoitosta veroa? Asunnon perintöverotusarvo oli 250 000 euroa, ja sen todennäköinen myyntihinta on ainakin 300 000 euroa. Välityspalkkion lisäksi...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki