Varojen nosto yhtiöstä 17.6.2021

Aiheutuuko minulle osakeyhtiön purusta veroseuraamusta?

Perin reilu vuosi sitten vanhemmaltani osakeyhtiön. Yhtiön liiketoiminta oli myyty jo aiemmin, ja kuolinhetkellä yhtiössä oli varoina rahaa. Yhtiön varallisuustilanne on säilynyt ennallaan. Olen juuri maksanut perintöverot saamastani perinnöstä.

En hakenut perintöverotuksessani huojennusta perimästäni osakeyhtiöstä, koska en ole millään lailla mukana yhtiön toiminnassa eikä sillä ollut liiketoimintaakaan. Olen tietoinen myös siitä, että jos perillinen on perintöverotuksessaan vaatinut ja saanut sukupolvenvaihdoshuojennuksen ja hän luovuttaa pääosan saamistaan osakkeista ennen kuin viisi vuotta on kulunut perintöverotuksen toimittamispäivästä, hän menettää huojennuksen. Lisäksi veroa korotetaan 20 prosentilla.

Nyt kuitenkin haluaisin, että yhtiö puretaan. Minua kiinnostaa, tuleeko siitä minulle omistajana veroseuraamuksia?

Verojuristi Juha-Pekka Huovinen vastaa:

Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että maksamiesi perintöverojen ohella sinulle ei ole tulossa veroja maksuun, kun perimäsi yhtiö puretaan.

Kun osakeyhtiö puretaan, selvitysmenettelyssä maksetaan yhtiön velat pois. Yhtiölle velkojen maksun jälkeen jäävät varat tilitetään purussa omistajille niin sanottuna jako-osuutena. Voit ajatella tämän jako-osuuden vastaavan myyntitilanteessa osakkeista saatavaa luovutushintaa. Tästä saamastasi jako-osuudesta saat luovutusvoittoverotuksessasi vähentää verottajan perintöveropäätöksellä vahvistaman osakkeiden perintöverotusarvon.

Koska saamiesi osakkeiden perintöverotuksessa ei ole käytetty sukupolvenvaihdoshuojennusta, on osakkeiden perintöverotusarvo määräytynyt osakeyhtiön kuolinhetken varojen käypien arvojen mukaisesti.

Vaihtoehtoisesti luovutusvoittoverotuksessasi saisit vähentää jako-osuudesta perintöverotusarvon sijasta omistamiesi osakkeiden omistusajan perusteella määräytyvän 20 prosentin hankintameno-olettaman, mutta tätä ei kannata tapauksessasi käyttää, koska osakkeiden perintöverotusarvo on suurempi kuin hankintameno-olettaman mukainen määrä.

Hankintameno-olettama olisi tapauksessasi 20 prosenttia, koska osakkeittesi omistusaika kuolinhetkestä laskettuna on alle kymmenen vuotta. 20 prosentin hankintameno-olettamaa käyttämällä luovutusvoittosi olisi tasan 80 prosenttia saamastasi jako-osuudesta.

Mainitsit lisäksi, että yhtiön varallisuustilanne on säilynyt ennallaan, joten saamasi jako-osuus ei näin ollen olisi ainakaan suurempi kuin osakkeille vahvistettu perintöverotusarvo. Tämän takia sinulle ei ole yhtiön purussa tulossa luovutusvoitosta maksettavaa pääomatuloveroa. Koska jako-osuutesi on rahaa, sinun ei liioin tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.    

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Aiheutuuko osakeyhtiön purusta minulle veroseuraamusta?

Perin reilu vuosi sitten vanhemmaltani osakeyhtiön. Yhtiön liiketoiminta oli myyty jo aiemmin, ja kuolinhetkellä yhtiössä oli varoina rahaa. Yhtiön varallisuustilanne on säilynyt ennallaan. Olen juuri maksanut perintöverot saamastani perinnöstä. En hakenut perintöverotuksessani huojennusta...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki