Lahjaverotus 10.6.2021

Käytänkö lahjaverotuksessa asunnon velatonta hintaa käypänä arvona?

Sain lahjaksi asunto-osakkeen, johon kohdistuu taloyhtiön velkaa 10 000 euroa. Kiinteistönvälittäjän mukaan kyseisen osakkeen todennäköinen kauppahinta lahjoitushetkellä olisi ollut 120 000 euroa ja niin sanottu velaton hinta 130 000 euroa.

Lahjaveroilmoitukseen pitää laittaa lahjan käypä arvo. Käytänkö käypänä arvona kyseisen asunnon velatonta hintaa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Lahjaverotuksen käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä myyntihintaa lahjoituspäivänä. Eli saamasi lahjan käypä arvo on 120 000 euroa, koska sen summan myyjä saisi kaupassa itselleen. Velkaosuus taas siirtyisi kaupassa normaalisti osakkeiden mukana ostajan vastuulle.

Asunto-osakkeen niin sanottu velaton hinta ei ole sama kuin sen käypä arvo, mutta asunto-osakkeeseen kohdistuva taloyhtiön velkaosuus täytyy toki huomioida käypää arvoa määritettäessä. Velkaosuus on eräs asunto-osakkeen ominaisuus ja se alentaa asunto-osakkeen käypää arvoa.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 2.6.2021.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten alihintaista asuntokauppaa verotetaan?

Ostin aikanaan sijoitusasunnon vuokrauskäyttöön 50000 eurolla. Minulla ei ole mitään hankintahintaan lisättäviä kulueriä eikä liioin voiton hankkimisesta aiheutuneita kuluja. Sijoitusasunnon käypä arvo on nyt 100000 euroa. Asunto-osakkeessa ei ole yhtiölainaa. Myyn asunnon pojalleni ostohinnall...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki