Lahjaverotus 8.9.2022

Myyn asuntoni tyttärelleni käypää hintaa edullisemmin – miten määrittelen kauppahinnan?

Tarkoituksenani on myydä asuntoni tyttärelleni ¾-säännön mukaisesti hiukan yli 75 prosentin hinnalla asunnon käyvästä arvosta. Lasketaanko tämä alempi 75 prosentin raja asunnon velattomasta hinnasta vai myyntihinnasta?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Raja lasketaan asunnon myyntihinnasta. Huoneistoon kohdistuva taloyhtiölaina vähentää huoneiston käypää arvoa eikä sitä huomioida asunnon hinnassa silloin kun lasketaan, täyttyykö ¾-säännön mukainen kauppahinta.

Esimerkki: Asunnon velaton käypä arvo on 120 000 euroa. Asuntoon kohdistuu 20 000 euron osuus taloyhtiön lainasta. Alennus lasketaan 100 000 eurosta, jolloin kauppahintana voi olla 75 001 euroa 3/4-säännön perusteella.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 10.8.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Onko yksiön myyntivoitosta maksettava veroa?

Ostin sijoitusasunnon vuonna 2008. En ole itse asunut tässä yksiössä, mutta aikuinen tyttäreni asui siinä vuodesta 2013 vuoteen 2016. Hän maksoi asunnosta käypää vuokraa. Asunnon arvo on noussut ostohetkestä. Onko minun maksettava veroa myyntivoitosta, jos nyt myyn asunnon? Miten paljon veroa on...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki