Perintöverotus 24.11.2022

Myyn perimäni kesämökkikiinteistön – onko myynti verovapaa?

Olen saamassa perintönä testamentilla isältäni kesämökkikiinteistön rakennuksineen tänä vuonna. Vainaja kuoli loppuvuonna 2021, ja perintöverotus on toimitettu perukirjan mukaisena. Perintöverot maksan piakkoin. 

Kiinteistö on ollut perheemme omistuksessa vuodesta 1974 lähtien. Aion myydä kiinteistön.  Kuinka kauan minun on omistettava yksin ko. kiinteistö, jotta voin myydä sen verovapaasti?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa: 

Kesämökkikiinteistöä ei voi yleensä myydä verovapaasti.

Verovapaus koskee ainoastaan sellaisen oman vakituisen asunnon myyntiä, jota on omistusaikana käytetty omana tai perheen vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Pelkkä omistaminen ei siinäkään tapauksessa riitä, vaan asunnossa pitää asua ja se pitää omistaa yhtä aikaa. 

Julkaisemattomassa oikeuskäytännössä on todettu, että vain poikkeustapauksissa kesäasunnon on voinut myydä verotta, jos siellä on tosiasiassa asuttu tarvittava aika eikä samaan aikaan ole ollut käytössä muuta asuntoa. 

Koska saat kesämökin perintönä, on kesämökki kannattanut sen mahdollinen tuleva myynti huomioiden arvostaa perukirjassa käypään hintaan eli kuolinpäivän mukaiseen myyntihintaan.

Myyntivoiton verotuksessa perintöverotuksessa käytetty arvo on hankintahintasi kesämökille. Jos mökin arvo ei omistusaikanasi nouse, et käytännössä joudu maksamaan myyntivoitosta pääomatuloveroa muusta kuin omistusaikanasi tapahtuneesta mahdollisesta arvonnoususta.

Jos taas olet aliarvostanut mökin perukirjaan, voit yrittää hakea siihen oikaisuvaatimuksella muutosta. Tällöin vetoat mökin kauppakirjaan ja osoitat sillä mökin käyvän arvon kuolinpäivänä. Ratkaisevaa on nimenomaan näyttää mökin käypä arvo kuolinpäivänä, johon perintöverotus perustuu. Näin perintöverosi nousee, mutta myyntivoittoverosi pienenee, jos muutoksenhakusi hyväksytään. Perintövero on sinulle nimittäin halvempi vero kuin myyntivoittovero.

Kun perinnönjättäjän kuolinvuosi on 2021, oikaisuvaatimuksen on oltava perillä viimeistään 31.12.2024. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Käypä arvo

Perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta maksetaan perintöveroa valtiolle. Perintöveron pohjana on omaisuuden käypä arvo, joka tarkoittaa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa perittävän kuolinpäivänä.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Avoparin yhteinen kesämökki – kuka perii mökin?

Olemme avopari ja olemme molemmat noin 50-vuotiaita. Ostimme pari vuotta sitten yhteisen kesämökin. Meillä kummallakin on omaa omaisuutta enemmän kuin kesämökin arvo on. Miten mökille käy, jos toinen kuolee emmekä ole naimisissa? Haluaisimme, että kesämökki jäisi toiselle, jos toinen kuolee....

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki