Kuolinpesän verotus 3.12.2020

Kuolinpesä myi pörssiosakkeita – mikä on osakkeiden hankintahinta?

Teen kaksi vuotta sitten kuolleen mieheni kuolinpesän veroilmoitusta. Kuolinpesä myi pörssiosakkeita perintöveron maksamiseksi. Mitä arvoa käytetään luovutusvoittolaskelmissa: perukirjassa olevaa pörssiosakkeiden arvoa vai hankintameno-olettamaa? Pankki on laittanut kaikkiin niiden hankinta-arvon.

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa: 

Käytät perukirjassa olevaa arvoa, kunhan tarkistat, ettei sitä ole muutettu perintöveropäätöksessä.

Perintönä saatujen osakkeita myytäessä hankintahintana voidaan käyttää joko perintöverotuksessa vahvistettua verotusarvoa tai hankintameno-olettamaa. Vainajan omistamien pörssiosakkeiden arvostamisajankohta perintöverotuksessa on kuolinpäivä ja arvostamistaso taas käypä arvo eli markkinahinta vainajan kuolinpäivänä.

Arvostus tapahtuu vähintään päivän kauppojen alimpaan arvoon. Jos arvopaperilla ei ole käyty kaup­paa, arvostus tapahtuu ostonoteerauksen mukaiseen arvoon. Ellei arvopaperia ole notee­rattu kuolinpäivänä tai lahjoituksen täyttymispäivänä, arvostus tapahtuu lähimmän noteerauksen mukaan.

Vaihtoehtoisesti luovutusvoiton laskemisessa voidaan käyttää 20 prosentin hankintameno-olettamaa, jos kuolemasta on alle 10 vuotta ja 40 prosentin hankintameno-olettamaa, jos kuolemasta on vähintään 10 vuotta. Tapauksessasi hankintameno-olettaman käyttäminen ei ole todennäköisesti kannattavaa, koska kuolemasta on kulunut sen verran vähän aikaa.

Hankintameno-olettamia käytettäessä myynneistä syntyy aina luovutusvoittoa joko 80 prosenttia tai 60 prosenttia myyntihinnasta.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 26.11.2020.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Milloin iäkkään isän pörssisalkku kannattaa realisoida?

Iäkkäälle isälleni on kertynyt vuosien saatossa satojentuhansien eurojen arvoinen pörssisalkku 1990-luvulla kuolleen äitini jälkeen, jolloin isäni aloitti pörssisijoittamisen. Salkun arvo on noussut huomattavasti. Kannattaisiko pörssisalkku realisoida verotusmielessä jo ennen isän poismenoa vai...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki