Kuka minut perii? 29.8.2019

Avoparin yhteinen kesämökki – kuka perii mökin?

Olemme avopari ja olemme molemmat noin 50-vuotiaita. Ostimme pari vuotta sitten yhteisen kesämökin. Meillä kummallakin on omaa omaisuutta enemmän kuin kesämökin arvo on. 

Miten mökille käy, jos toinen kuolee emmekä ole naimisissa? Haluaisimme, että kesämökki jäisi toiselle, jos toinen kuolee. Meillä kummallakin on omia aikuisia lapsia aikaisemmista parisuhteista.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kun olette avopuolisot ja haluatte, että kesämökki jää toiselle, on syytä tehdä testamentti.

Näin olisi myös silloin, vaikka olisitte naimisissa. Avio-oikeuskaan ei takaa sitä, että juuri tämä omaisuuserä tulee osituksessa puolisolle, jos perillisten kanssa tulisi riitaa.

Avopuolisolla ei ole avio- eikä perintöoikeutta toisen avopuolison omaisuuteen, joten testamentti on se väline, jolla asia saadaan varmistettua. Kun muutakin omaisuutta on, sillä tuskin loukataan rintaperillisen lakiosaa, joka on puolet perillisen perintöosasta.

Jos ette tee testamenttia, kesämökin puolikas menee perintönä ensiksi kuolleen avopuolison lapsille. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Jättääkö avioehto puolison perinnöttä?

Meillä on täysin poissulkeva avioehtosopimus. Emme ole tehneet testamenttia. Jos toinen meistä kuolee, jääkö puoliso avioehtosopimuksen takia perinnöttä? Jos jää, pitääkö meidän tehdä uusi avioehtosopimus, jossa avioehto kattaa vain eron?

Lue lisää

Perimysjärjestys

Perimysjärjestys kertoo, kuka perii vainajan omaisuuden. Perinnönjättäjä voi muuttaa laissa säädettyä perimysjärjestystä tekemällä testamentin. Rintaperillisillä on kuitenkin aina oikeus saada itselleen puolet siitä perintöosasta, jonka he saisivat, jos testamenttia ei olisi.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Kuka minut perii?

Perimysjärjestys kertoo, kuka perii vainajan omaisuuden. Perinnönjättäjä voi muuttaa laissa säädettyä perimysjärjestystä tekemällä testamentin.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki