Yrityksen verovähennykset 1.7.2021

Tytäryhtiölle rahaa remonttiin - saako emoyhtiö vähentää antamansa konserniavustuksen verotuksessaan?

Olen pääosakkaana elinkeinotoimintaa harjoittavassa osakeyhtiössä, joka on useamman vuoden ajan omistanut kokonaan tytäryhtiön, jonka toiminta on käytännössä kiinteistöjen vuokraamista. Yhtiöiden tilikaudet päättyvät samanaikaisesti.

Tytäryhtiö omistaa muutaman hallikiinteistön, jotka on vuokrattu ulkopuolisille. Yksi näistä kiinteistöistä on perusteellisen remontin tarpeessa, koska rakennus on suhteellisen vanha. Korjauskustannukset ovat sen verran isoja, että tytäryhtiö tarvitsee ulkopuolista rahoitusta. Yksi vaihtoehto on, että emoyhtiö antaisi tytäryhtiölle konserniavustuksen. Saako emoyhtiö vähentää antamansa konserniavustuksen verotuksessaan?

Johtava verojuristi Juha Koponen vastaa:

Kyllä. Emoyhtiö saa vähentää verotuksessaan antamansa konserniavustuksen, kunhan kaikki konserniavustuksen kriteerit täyttyvät. Tytäryhtiön verotuksessa saatu konserniavustus on veronalaista tuloa.

Verovuodesta 2020 alkaen, yksi edellytys sille, että konserniavustus hyväksytään verotuksessa on se, että sekä konserniavustuksen antajan että saajan verotuksessa sovelletaan elinkeinotulon verottamisesta annettua lakia.

Osakeyhtiöissä ei ole pääsäännön mukaan enää verovuodesta 2020 alkaen henkilökohtaista tulolähdettä, mikä tarkoittaa sitä, että osakeyhtiöiden verotuksessa ei sovelleta tuloverolakia (TVL), vaan osakeyhtiöiden kaikki toiminta maataloutta lukuun ottamatta verotetaan elinkeinoverolain mukaan (EVL).

Verovuodesta 2020 alkaen konserniavustuksen antaminen on siten ollut mahdollista myös sellaiselle tytäryhtiölle, joka harjoittaa vuokraustoimintaa. Muutos on seurausta siitä, että nykyisin myös vuokraustoimintaa harjoittavaa osakeyhtiötä verotetaan pääsäännön mukaan elinkeinoverolain mukaan. Ennen lain muutosta vuokraustoimintaa harjoittavia osakeyhtiöitä verotettiin yleensä tuloverolain mukaan, mikä merkitsi sitä, että konserniavustusta ei hyväksytty verotuksessa.

Verotuksessa konserniavustuksen hyväksyminen edellyttää pääsäännön mukaan myös sitä, että antaja ja saaja ovat kotimaisia osakeyhtiöitä tai osuuskuntia. Antajan ja saajan välillä tulee olla konsernisuhde, joka edellyttää vähintään 90 prosentin suoraa tai epäsuoraa omistusta.

Antajan ja saajan tilikausien on myös päätyttävät samanaikaisesti, ellei kirjanpitolautakunta ole myöntänyt tähän poikkeusta.

Konserniavustuksen antaja voi vähentää konserniavustuksen kuluna vain, jos vastaavat meno- ja tulokirjaukset on tehty antajan ja saajan kirjanpidossa. Lisäksi konserniavustuksen antajan ja saajan välisen konsernisuhteen on pitänyt kestää koko verovuoden ajan. 

Konserniavustuksen määrää rajoittaa se, että konserniavustus ei saa ylittää elinkeinotoiminnan tulosta ennen konserniavustuksen vähentämistä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki