Yrityksen verovähennykset 10.6.2021

Osakeyhtiöllä luovutustappioita osakekaupoista - saako vanhat tappiot vähentää kiinteistön myynnistä syntyvästä voitosta?

Osakeyhtiön vuoden 2019 verotuksessa on vahvistettu tappiolla myytyjen pörssiosakkeiden perusteella TVL-luovutustappio niin kutsuttuun henkilökohtaiseen tulolähteeseen. Yhtiö harjoitti vuonna 2019 elinkeinotoimintaa, joka on edelleen aktiivista.

Yhtiö ei enää omista pörssiyhtiön osakkeita, mutta yhtiöllä on omituksessaan toimitilakiinteistö, joka olisi mahdollista myydä voitolla. Saako vanhat luovutustappiot vähentää kiinteistön myynnin perusteella syntyvästä voitosta?

Johtava verojuristi Juha Koponen vastaa:

Kyllä saa. Vanhat luovutustappiot on mahdollista vähentää kiinteistön myynnistä syntyvästä luovutusvoitosta.

Ensisijaisesti vanhat henkilökohtaisen tulolähteen luovutustappiot vähennetään osakeyhtiön niin kutsutun muun omaisuuden luovutusvoitoista. Mikäli muun omaisuuden luovutusvoittoja ei ole, vanhat luovutustappiot vähennetään siirtymäsäännöksen mukaan käyttöomaisuuskiinteistöjen tai käyttöomaisuuteen kuuluvien muiden kuin verovapaasti luovutettavien osakkeiden luovutuksesta syntyneestä voitosta. Luovutustappion vähentämisaika on viisi vuotta alkuperäisen tappion vahvistamisvuodesta.

Muuta omaisuutta ovat varat, joita ei ole lueta elinkeinotoiminnan rahoitus-, vaihto-, sijoitus- tai käyttöomaisuuteen. Muun omaisuuden omaisuuslaji muodostuu tyypillisesti omaisuudesta, joka ei palvele harjoitettua elinkeinotoimintaa. Muuta omaisuutta ovat  esimerkiksi pitkäaikaiset omistukset pörssiosakkeissa ja rahastoissa sekä sijoitustarkoituksessa hankitut kiinteistöt ja osakehuoneistot, joita vuokrataan ulkopuolisille. Yrityksen käytössä oleva toimitilakiinteistö tai huoneisto-osake on puolestaan käyttöomaisuutta.

Osakeyhtiöissä ei ole pääsäännön mukaan enää henkilökohtaista tulolähdettä, mikä tarkoittaa sitä, että osakeyhtiöiden verotuksessa ei sovelleta tuloverolakia (TVL), vaan osakeyhtiöiden kaikki toiminta maataloutta lukuun ottamatta verotetaan elinkeinoverolain mukaan (EVL).

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki