Kuntaverovertailu 2016: Kokkola maakuntakeskusten kovin verottaja

27.01.2016  |  Vuosi 2016

Kokkolassa maksetaan vuonna 2016 maakuntakeskusten korkeimpia kunnallisia veroja. Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Kokkolassa 2 568 euroa enemmän kunnallisia veroja kuin Helsingissä, jossa verotus on Manner-Suomen maakuntakeskusten keveintä.

Kokkolassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa kunnittain määräytyviä veroja yhteensä 17 044 euroa vuonna 2016. Summaan sisältyvät kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot. Kokkolan jälkeen kireimpiä verottajia maakuntakeskuksista ovat Seinäjoki ja Kajaani. Kevyimpiin verottajiin lukeutuvat Helsingin ohella Turku ja Tampere.

Tiedot käyvät ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tuoreesta selvityksestä, jossa on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen.

Kunnallisveroprosentti on tärkein syy kaupunkien verorasituksen eroihin. Kokkola nosti tänä vuonna kunnallisveroaan puoli prosenttiyksikköä 21,50 prosenttiin. Helsingin kunnallisveroprosentti on 18,50.

”Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus olisi Helsingissä kireämpää, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään”, Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen arvioi.

Tuloverot kireimmät Ruovedellä

Kun vertaillaan pelkkää tuloverotusta*, Manner-Suomessa kireintä verotus on vuonna 2016 Ruovedellä. Siellä keskipalkkainen perhe maksaa 4 732 euroa enemmän tuloveroja kuin kaikkein lievimmin verottavassa Kauniaisissa.

Kireiden verottajien kärkijoukkoon kuuluvat kuluvana vuonna Ruoveden ohella Savonlinna, Orivesi, Karijoki, Vimpeli ja Siikalatva. Kevyimpiä verottajia ovat puolestaan Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki, Naantali ja Vantaa.

 * valtionvero, yleisradiovero, sosiaalivakuutusmaksut, kunnallis- ja kirkollisvero

Lisätiedot: 

ekonomisti Leena Savolainen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7327 ja 045 6711 900

Selvitys: Kuntien verot 2016 - missä maksat eniten (pdf) 

Lievimmin ja ankarimmin keskituloista palkansaajaperhettä verottavat kunnat vuonna 2016 (pdf)

Kunnittain määräytyvät verot maakuntakeskuksissa vuonna 2016

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.