Jutusteleva luokka ja keskiluokka

07.10.2013  |  Vuosi 2013

Me suomalaiset olemme aiheellisesti ylpeitä kansainvälisesti vertailtuna tasa-arvoisesta yhteiskunnasta.

Lähtökohdissa on meilläkin tietysti eroja, mutta loppujen lopuksi Suomeen syntyvä lapsi lähtee elämäänsä kohtuullisen hyvin samalta viivalta useimpien ikätoveriensa kanssa.

Suomi ei siis ole perinteinen luokkayhteiskunta esimerkiksi anglosaksiseen malliin. Aatelistoa ei ole. Ei myöskään kovin laajaa perinnöillä rikastunutta ylisukupolvista taloudellista eliittiä.

* * *

Yhteiskuntaluokkia voi tasapuolisessa tasavallassammekin tietysti tunnistaa, vaikkapa perinteisin sosioekonomisin perustein.

Tärkein yhteiskuntaluokkamme on laaja suomalainen keskiluokka, oman työnsä hedelmillä elävät enemmän tai vähemmän keskituloiset kansalaiset. Heitä on paljon, suurin osa kaikista.

Yhteiskunnan asioista päättävät poliitikotkin ovat useimmiten keskiluokasta lähtöisin, samoin suurin osa yritysten, valtion, kuntien, järjestöjen ja median piirissä toimivista päättäjistä.

* * *

Yhteiskuntaluokkaa ei toisaalta tätä nykyä rajaa ehkä niinkään elintaso, kuin elämäntavat ja elämänpiiri.

Yhdysvalloissa puhutaan toisinaan ihmisryhmästä ”chattering classes”, jonka voisi suomentaa esimerkiksi ”jutustelevaksi luokaksi”. Amerikkalaisittain jutustelevaan luokkaan voi lukea esimerkiksi poliittisia toimijoita ja kommentaattoreita sekä median ja ajatuspajojen väkeä. Ihmisiä, joilla on työkseen mielipiteitä ja myös tarve julistaa niitä.
 
Tältä pohjalta mieleeni tuli – ei niinkään vakavamielisesti – että Suomessakin voidaan tätä nykyä erottaa tällainen jutusteleva luokka.

Jutustelevaan luokkaan kuuluvat ovat sosiaalisen median massakäyttäjiä. Säännölliset Twitter-viestit ja blogien ahkera päivittäminen ovat keskeinen osa jutustelevan luokan jäsenen päivittäistä rutiinia.

Jutustelevaan luokkaan kuuluva pitää myös tärkeimpänä uutislähteenään muita luokkatovereitaan.

Totuus löytyy hänen mielestään varmimmin sosiaalisesta mediasta, mieluiten omien kaverien viestittämänä. Ja ainahan voi vastavuoroisesti seurailla ja välittää eteenpäin heidän tärkeitä viestejään.

Yhteiskunnallisesti merkittävät aiheet ja kiinnostavimmat trendit löytää jutustelevan luokan edustajan mielestä parhaiten sosiaalisen median vuolaasta virrasta. Siis siitä, mitä muutkin jutustelevat luokkatoverit juuri nyt pitävät tärkeänä ja ajankohtaisena.

* * *

Tähän hahmottamaani jutustelevaan luokkaan kuuluvat ovat loppujen lopuksi aika pieni siivu koko kansasta. Omasta mielestään he ovat yhteiskunnallisia edelläkävijöitä, uuden verkostoituneen maailman nousevaa eliittiä. Eivätkä he ole tässä välttämättä väärässä.

Mutta kuitenkin: jutusteleva luokka on ainakin toistaiseksi varsin pieni joukko. Ehkä ahkeran viestittelyn tuloksena ei sittenkään synny aivan täydellinen kuva ympäröivästä maailmasta ja sen todellisista ongelmista?

Poliittisten päättäjien kannattaa siksi miettiä huolella, kuinka suuren painon he asettavat sosiaalisen median kulloisillekin tohkeiluille.

Laaja keskiluokka ratkaisee seuraavatkin vaalit, ja sitä ei välttämättä juurikaan liikuta sosiaalisen median vaihtuvat pöhinät.

Teemu Lehtinen, toimitusjohtaja
Veronmaksajain Keskusliitto
 
Kolumni julkaistiin Taloustaito-lehdessä 9.10.2013.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.