Espanjassa asuvien eläkkeet verolle Suomessa siirtymäajan jälkeen

16.12.2015  |  Uutiset

Suomen ja Espanjan välisen, tiistaina allekirjoitetun uuden verosopimuksen myötä Suomi saa verottaa yhä laajemmin Suomesta Espanjaan maksettavia eläkkeitä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ja Espanjan Suomen suurlähettiläs María Jesús Figa López-Palop allekirjoittivat tiistaina 15. joulukuuta Suomen ja Espanjan välisen uuden verosopimuksen. Sopimus on vielä hyväksyttävä molempien maiden parlamenteissa, valtiovarainministeriö tiedottaa.

”Sopimuksen muutoksen vuoksi eläkkeen verotus kiristyy niillä Espanjassa asuvilla suomalaiseläkeläisillä, joiden Espanjalle eläkkeestä maksama vero on pienempi kuin Suomessa asuvan samasta eläkkeestä maksama vero,” sanoo Veronmaksajien lakiasiain johtaja Vesa Korpela

Nykyisen, voimassa olevan sopimuksen mukaan Suomi saa verottaa vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä, jos se maksetaan Espanjassa asuvalle henkilölle. Uuden sopimuksen myötä Suomi saa verottaa myös muita Suomesta Espanjaan maksettavia lakisääteisiä eläkkeitä.

Myös kaksinkertaisen verotuksen poistamiseen käytettävä menetelmä muuttuu vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmäksi. Tulevaisuudessa eläkkeen kaksinkertaisen verotuksen poistaa poikkeuksellisesti lähdevaltio. Kun esimerkiksi Suomesta maksetaan eläkettä Espanjassa asuvalle henkilölle, eläkkeestä Suomessa menevästä verosta vähennetään tästä eläkkeestä Espanjassa maksettu vero.

Valtiovarainministeriön mukaan uusi verosopimus voi tulla voimaan vuonna 2016, mutta ei vielä sovellettaksi tuolloin.

”Eläkkeiden verotukseen se vaikuttaa vasta kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen eli aikaisintaan vuonna 2020”, arvioi Vesa Korpela.

Kolmen vuoden siirtymäajan soveltamisen ehtona kuitenkin on se, että asuinvaltio verottaa eläkettä. Jos asuinvaltio ei verota eläkettä, uutta sopimusta aletaan soveltaa ilman siirtymäaikaa.

Sopimus muuttaa myös Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavan tulon verotusta. Jatkossa Suomi verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Espanjassa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista.

Satu Alavalkama

Suomen ja Espanjan välinen verosopimus (pdf)

 

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.