Auto- ja ajoneuvoverotus sopeutetaan uuteen tapaan mitata päästöt

01.06.2018  |  Uutiset

Autojen päästöjen mittaustapa on muuttumassa. Hallitus esittää, että uusilla päästöarvoilla rekisteröitävien autojen auto- ja ajoneuvoverotus sopeutetaan uuteen mittaustapaan.

Mittaustavan muutos ei valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan vaikuta merkittävästi uusilla päästöarvoilla rekisteröitävien autojen autoveroon ja ajoneuvoveroon.

Uusi mittausmenetelmä arvioi autoja tarkemmin ja voi siten antaa aiempaa korkeampia CO2-arvoja. Mittaustavan muutos koskee vain uusia ensirekisteröitäviä autoja, eikä se vaikuta jo käytössä olevien autojen CO2-arvoihin eikä niiden autoverotukseen taikka vuotuisen ajoneuvoveroon.

Sopeutetut verotaulukot koskisivat niitä autoja, joiden CO2-päästötieto on mitattu uudella WLTP-mittausmenetelmällä. Muihin autoihin sovelletaan jatkossakin nykyisiä auto- ja ajoneuvoverotaulukoita.

Sopeutetut verotaulukot vastaavat keskimäärin nykyistä verotasoa, mutta uuden mittaustavan takia joidenkin autojen auto- ja ajoneuvovero voi nousta tai laskea verrattuna nykyiseen verotasoon. 

Uudet autoverotaulukot WLTP-mittausmenetelmällä mitatuille autoille tulisivat voimaan 1.9.2018. Niitä sovellettaisiin autoihin, joiden CO2-päästötieto on mitattu WLTP-menetelmällä ja jotka rekisteröidään tai otetaan käyttöön 1.9.2018 tai sen jälkeen.  

Uusi ajoneuvoverotaulukko WLTP-mittausmenetelmällä mitatuille autoille tulisi voimaan 1.1.2019 ja koskisi 1.1.2020 sekä sen jälkeisiä veropäiviä. Sitä sovellettaisiin kaikkiin autoihin, joiden CO2-päästötieto on mitattu WLTP-menetelmällä.

Uusien verotaulukoiden voimaantuloon asti autot verotetaan nykyisten verotaulukoiden mukaan. 

Polttoaineen kulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen (CO2) mittauksissa pitkään käytössä ollut NEDC-testi (New European Driving Cycle) korvataan uudella WLTP-menetelmällä (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure).

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.