Kansainvälisen sijoitustoimintaan liittyvän veronkierron valvonta tehostuu

17.09.2019  |  Uutiset

Tulojen ja varojen salaaminen viranomaisilta on muuttunut viime vuosina aikaisempaa vaikeammaksi. Tämän takia esimerkiksi aikaisemmin pankkisalaisuutta hyödyntäneet toimijat  ovat kehittäneet uusia tapoja verojen välttämiseksi.

Verohallinnon uusi valvontaprojekti selvittää hallintarekisteröityihin osakkeisiin liittyviä järjestelyjä. 

Verohallinnon tiedotteen mukaan ulkomaisten henkivakuutusyhtiöiden tarjoamia ns. vakuutuskuoria on ollut mahdollista hyödyntää sijoittamisen ohella myös verojen välttämiseen tähtäävissä järjestelyissä. Verohallinto tutkii parhaillaan, onko joissain näistä tapauksista kyse veronkierrosta.  

Selvityksen mukaan verovalvonnassa on myös havaittu keinotekoisia maastamuuttotilanteita viime vuosina aikaisempaa enemmän. Niihin on toisinaan liittynyt välittömästi muuton jälkeen tapahtuva sijoitusvarallisuuden myynti ja muutot ovat suuntautuneet usein valtioihin, joissa luovutusvoittoja ei veroteta.

Lähdeveron välttämiseen tähtäävät järjestelyt ja niin kutsutut cum/ex- ja cum/cum -kaupat ovat laajamittainen kansainvälinen ilmiö, joka on aiheuttanut merkittäviä veronmenetyksiä useissa Euroopan maissa. Ilmiöllä tarkoitetaan osingon maksuhetken ympärillä tapahtuneita järjestelyjä ja kauppoja, joilla pyritään saamaan veroetuja.

Verohallinnon vuoden alussa käynnistämän valvontaprojektin tavoitteena on selvittää paitsi ilmiön laajuutta Suomessa, myös tehdä kattavia valvontatoimia ilmiön kitkemiseksi. 

Projekti on käynnistynyt vertailutietoaineistojen keräämisellä. Verohallinnon tiedotteen mukaan valvontaprojekti kestää pitkään. Ensimmäisiä havaintoja aiotaan julkaista loppuvuoden aikana.

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.