Muista maksaa kiinteistövero 3. syyskuuta – veroa maksettavana 1,8 miljardia euroa

30.08.2018  |  Uutiset

Kiinteistöveron ensimmäisen erän eräpäivä on maanantaina 3. syyskuuta. Tiedot maksettavasta verosta löytyvät keväällä lähetetyn kiinteistöverotuspäätöksen mukana tulleista tilisiirroista. Viime vuonna peräti neljännes kiinteistöveroa maksavista henkilöistä unohti maksaa veronsa eräpäivään mennessä.

Jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän, maksu on jaettu kahteen erään. Toisen erän eräpäivä on 15. lokakuuta.

Kiinteistöveroa ei makseta lainkaan, jos vero on alle 17 euroa. Näitä kiinteistön omistajia on noin 2 prosenttia kiinteistöverovelvollisista.

Maksa kiinteistövero ajoissa

Viime vuonna noin puoli miljoonaa henkilöä eli peräti neljäsosa veroa maksavista henkilöistä unohti maksaa kiinteistöveronsa ajallaan. Myöhässä maksamisesta koitui lähes 3 miljoonaa euroa ylimääräisiä kuluja.

Kiinteistöverosta lähetetään yksi maksumuistutus, jonka jälkeen maksamaton vero siirtyy ulosottoon.

Kiinteistöveron maksajista suurin osa (93 %) on henkilöitä, mutta valtaosan (70 %) kiinteistöveron kokonaispotista maksavat yritykset ja yhteisöt.

Henkilöasiakkaan kiinteistövero on keskimäärin 286 euroa. Yritykset ja yhteisöt maksavat yli 8 000 euroa.

Kiinteistöveroa kertyy tänä vuonna noin 1,8 miljardia euroa.

Kiinteistöveron maksuohjeet

  • Vuoden 2018 kiinteistöveron perusteena olevien kiinteistöjen verotusarvot ovat 231 miljardia euroa, josta rakennusten osuus on 184,6 miljardia euroa (80 %) ja maapohjan osuus 46,4 miljardia euroa (20 %).
  • Rakennusten verotusarvot nousivat viime vuodesta koko maan osalta 1,0 prosenttia ja maapohjan 1,6 prosenttia.
  • Lisäksi yleinen kiinteistöveroprosentti nousi 41 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 27 kunnassa, muiden asuinrakennusten veroprosentti 44 kunnassa ja voimalaitosrakennuksen veroprosentti 36 kunnassa.
  • Yleinen kiinteistöveroprosentti laski 8 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 4 kunnassa ja voimalaitosrakennusten veroprosentti 3 kunnassa.

Minna Petäinen

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.