Verkkokauppojen kaupanteko EU:ssa helpottuu – alv-käytäntöihin muutoksia

21.06.2021  |  Uutiset

EU:n arvonlisäverolainsäädäntö muuttuu, mikä helpottaa kuluttajakauppaa tekeviä verkkokauppoja. Heinäkuun alusta alkaen yritysten ei enää tarvitse rekisteröityä alv-verovelvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joissa ne myyvät tavaroitaan tai sähköisiä palvelujaan kuluttajille.

Jatkossa yritys voi rekisteröityä erityisjärjestelmään yhdessä EU-maassa. Järjestelmän kautta voi hoitaa keskitetysti arvonlisäveron ilmoittamisen ja maksamisen velvollisuudet. Erityisjärjestelmää voivat käyttää yritykset, jotka myyvät palveluita tai tavaraa EU:ssa asuville kuluttajille. Suomessa veroasiat voi hoitaa Omaverossa.

Uusi järjestelmä yli 10 000 euron liikevaihdon yrityksille

Jos verkkokaupan liikevaihto on vuosittain yli 10 000 euroa, yrityksen kannattaa käyttää uutta EU:n erityisjärjestelmää, jonka nimi on "One Stop Shop". Jos tätä järjestelmää ei ole käytössä, yrityksen pitää edelleen rekisteröityä alv-velvolliseksi kaikkiin niihin maihin, joihin se myy tavaraa tai palveluja kuluttajille. 

"One Stop Shop" -järjestelmään voi rekisteröityä Omaverossa. Uusi järjestelmä kattaa kaikki palvelut ja tavaroiden myynnit EU-alueen kuluttajille. 

Pieni verkkokauppa voi hoitaa alv-asiat Omaverossa 

Jos verkkokaupan kuluttajamyynti muihin EU-maihin on kahtena peräkkäisenä vuotena enintään 10 000 euroa, yritys voi jatkossa halutessaan ilmoittaa ja maksaa kuluttajakaupan arvonlisäveron kotimaassaan.  

Y-tunnukselliset yritykset voivat tehdä alv-rekisteröinnin ja hoitaa ilmoittamisen Omaverossa. 

Verkkokauppaa tekevällä pienellä yrityksellä pitää olla kiinteä toimipaikka vain Suomessa, jotta arvonlisäverot voi maksaa vain Suomeen.  

Outi Airaksinen

 

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.