Viron veronalennukset näkyvät jo tilastoissa – suomalaiset lisäsivät reippaasti alkoholin tuontia Virosta

20.08.2019  |  Uutiset

Viro alensi heinäkuun alussa oluen, siiderin ja väkevien alkoholijuomien valmisteveroa 25 prosentilla. Sen jälkeen Virosta tuodun alkoholin määrä on kasvanut lähes viidenneksen.

Viron viinarallin kiihtyminen selviää Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n tutkimuksesta, jossa haastatellaan vuosittain noin 2000:ta Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavaa suomalaista.

Alkoholijuomia tuotiin heinäkuussa Virosta 4,7 miljoonaa litraa, mikä on 1,4 miljoonaa litraa enemmän kuin heinäkuussa 2018. Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna tuontimäärä oli 364 000 litraa, mikä oli noin 19 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2018.

Kun heinäkuussa 2018 Virossa vierailleista suomalaisista 68 prosenttia toi Suomeen alkoholijuomia, heinäkuussa 2019 alkoholijuomia tuoneiden osuus oli 76 prosenttia.

46 prosenttia matkustajista toi Virosta heinäkuussa viiniä (37 % heinäkuussa 2018), 38 prosenttia olutta (29 %), 33 prosenttia väkeviä alkoholijuomia (35 %), 25 prosenttia siideriä (17 %), 29 prosenttia long drink -juomia (20 %) ja 19 prosenttia likööriä (10 %).

Näin ollen ainoastaan väkevien suosio hieman laski vuoden takaisesta.

Myös tuodut juomamäärät kasvoivat oluen, siiderin ja long drink -juomien osalta. 

TAKin tutkimuksen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuoma- teollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Outi Airaksinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.