Yrityksiltä kertyy veroja 44 mrd/v – yhteisövero vain kymmenesosa

30.10.2017  |  Uutiset

Yritysten verojalanjälki eli tilitettyjen ja maksettujen verojen määrä on 43,8 miljardia euroa vuodessa, kertoo Keskuskauppakamarin tuore selvitys.

Suurin yritysten tilittämä vero on arvonlisävero, jonka yhteenlaskettu summa vuonna 2015 oli 16,6 miljardia euroa.  Arvonlisäveron osuus yritysten tilittämistä veroista oli selvityksessä 38 prosenttia.

Seuraavaksi suurin verokertymä oli työntekijöiden palkkojen ennakonpidätyksissä ja työnantajan sosiaaliturvamaksuissa. Niitä yritykset tilittivät noin 15 miljardia euroa.

Yhteisöveron eli osakeyhtiöiden voitostaan maksaman tuloveron määrä vuonna 2015 oli reilut neljä miljardia. Osuus oli kymmenen prosenttia selvityksessä tarkastelluista veroista.

Ympäristöverojen eli energia-, liikenne- ja päästöverojen osuus oli 7 prosenttia. Euromääräisesti niitä kohdistui yritystoimintaan noin kolme miljardia euroa.

Selvitys kattaa yli 270 000 yrityksen valtiolle ja kunnille tilittämät merkittävimmät verot, kuten arvonlisäveron, palkkojen ja osinkojen ennakonpidätykset, yhteisöveron sekä ympäristöverot.

Satu Alavalkama

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.