Iso lasku remonttityöstä - voiko kotitalousvähennyksen jakaa useammalle vuodelle?

22.07.2021  |  Verojuristi vastaa

Minulla ja vaimollani tulee vuonna 2021 kotitalousvähennyksen henkilökohtaiset enimmäismäärät, 2 250 euroa, täyteen. Voimmeko siirtää vähentämättä jäävän osuuden vuodelle 2022?

Verojuristi  Georg Rosbäck vastaa:

Ette voi. Kotitalousvähennys ja 100 euron omavastuu ovat kalenterivuosikohtaisia. Jos työ on jo tehty, vähennys myönnetään palkan, palkan sivukulujen tai työkorvauksen maksuvuonna.

Yksi henkilö saa täyden kotitalousvähennyksen, 2 250 euroa, jos työkorvaus ennakkoperintärekisteriin merkitylle yritykselle tai yrittäjälle on 5 875 euroa (5 875 x 40 % - 100 = 2 250 euroa).

Varsinkin loppuvuodesta saattaa tulla houkutus ehdottaa työn tehneelle yritykselle suuren laskun pilkkomista useammalle vuodelle. Verohallinnon ohjeessa kuitenkin varoitellaan tällaisesta järjestelystä. Jos vähennykseen oikeuttavan suorituksen maksuaikataulua järjestellään keinotekoisesti kotitalousvähennyksen saamiseksi useina peräkkäisinä vuosina, voidaan asiaan puuttua veron kiertämistä koskevan säännöksen nojalla.

Ohjeen mukaan tällaisena järjestelynä pidetään esimerkiksi sitä, että työn suorittajan normaaleista maksuehdoista poiketaan olennaisesti siksi (siitä syystä), että kotitalousvähennykseen oikeuttavat työkustannukset saadaan jaettua eri kalenterivuosille. Tällöin verotuksessa menetellään kuin laskut olisi maksettu normaalien maksuehtojen mukaan ja vähennyksen saa vain yhdeltä vuodelta.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 26.6.2021.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.