Kokemuksia Vero2017:stä

Vero2017 Helsingissä 14.-15.3.

Oma talous, sijoittaminen ja verotus vetivät avajaispäivänä tuhansia hyötytiedosta kiinnostuneita kävijöitä Veronmaksajien Vero2017-tapahtumaan. 

Sijoittaminen ja säästäminen kiinnostavat Vero2017-tapahtumassa. Kuva: Patrik Lindström

Osakepoiminnalla tulosta

Antti Tokola Espoosta suosii sijoitussalkussaan osakkeita. ”Hyvällä osakepoiminnalla menestyy”, toteaa 12 vuotta sijoittamista harrastunut Tokola.   

”Kulujen minimointi on sijoittajalle tärkeää”, Antti Tokola sanoo. Kuva: Patrik Lindström

Tänä keväänä hän on siivonnut salkustaan pois ohjelmistoyhtiö Comptelin osakkeet. ”Ostin tilalle Konetta. Haen Vero2017-tapahtumasta vinkkejä mahdollisista uusista sijoituskohteista.” 

Aloittelevaa sijoittajaa Antti Tokola kannustaa perehtymään arvosijoittamisen perusteisiin kunnolla. ”Kulujen minimointi on tärkeää”, hän muistuttaa. 

Epävarma aika askarruttaa

Helsinkiläinen Annika Åkerfelt tutustui tapahtuman antiin yhdessä päiväunillaan uinuvan kahden kuukauden ikäisen Rafaelin kanssa. ”Käyn kuuntelemassa muutamia luentoja ja kiertelen osastoilla.” 

"Epävarma maailmantilanne hankaloittaa sijoituspäätösten tekemistä", Annika Åkerfelt pohtii. Kuva: Patrik Lindström

”Sijoitan osakkeisiin ja rahastoihin. Toki epävarma maailmantilanne hieman askarruttaa ja hankaloittaa sijoituspäätösten tekemistä.” 

Osingoilla moottorikelkka

Heikki Ärrälä Pirkkalasta sai kutsun lounaalle Helsinkiin ja päätyi samalla reissulla Vero2017-tapahtumaan. ”Olen sijoittaja”, Ärrälä sanoo ja kertoo painottavansa sijoituksissaan osakkeita. ”Salkustani 80 prosenttia on osakkeissa. Lisämausteena on yrityslainoja ja eläkevakuutuksia.” 

Kevään osingoille Heikki Ärrälällä on jo käyttösuunnitelma. ”Ostan uuden moottorikelkan.” Kuva: Patrik Lindström

Sijoituslinja on yksinkertainen. ”En myy, luotan nousuun.” 

Kevään osingoille Ärrälällä on jo käyttösuunnitelma. ”Ostan uuden moottorikelkan.”

Kiperiä kysymyksiä

”Kävijät kyselevät korkomarkkinoista ja talletusten koroista. Osakemarkkinat kiinnostavat, vaikka poliittinen tilanne on haastava. Kysymykset ovat kiperiä”, luonnehtii sijoitusjohtaja Kaisa Alamäki Nooa Säästöpankista.

”Mieti omaa riskinottokykyäsi ja pohdi, mitä haluat varoillasi tehdä", Kaisa Alamäki sanoo. Kuva: Patrik Lindström

Alamäki kannustaa pankkien asiakkaita vaatimaan parempaa palvelua. ”Pankin vaihtaminen ja kilpailutus koetaan turhaan liian vaikeaksi.” 

”Mieti omaa riskinottokykyäsi ja pohdi, mitä haluat varoillasi tehdä. Haluatko nauttia omaisuudestasi itse tai kenties lahjoittaa jotain lapsillesi”, Kaisa Alamäki sanoo.

Metsän omistaminen kiinnostaa

”Tämä tässä on minun metsääni”, kuvailee MTK metsänhoitoyhdistysten kenttäpäällikkö Heli Mutkala-Kähkönen suomalaisen metsänomistajan tuntoja.

”Kävijät kyselevät hakkuista ja myös verovähennykset kiinnostavat”, Heli Mutkala-Kähkönen sanoo. Kuva: Patrik Lindström

”Yhä useammat haluavat omistaa metsää ja myös hoitaa metsäänsä itse. Halutaan oma puuhapaikka.” 

”Kävijät kyselevät hakkuista ja myös verovähennykset kiinnostavat”, Heli Mutkala-Kähkönen sanoo.

Edunvalvontavaltuutus tarpeen kaikille

”Taloustaidon lukijat tuntevat edunvalvontavaltuutuksen, mutta suurelle yleisölle se on vieraampi”, arvioi lakimies Jukka Töyrylä HOK Elannon lakipalveluista.

Edunvalvontavaltakirjalla on mahdollista etukäteen määrätä tietty edunvalvontavaltuutettu hoitamaan valtakirjan antajan asioita”, Jukka Töyrylä opastaa. Kuva: Patrik Lindström

”Edunvalvontavaltuutus on tarpeen tilanteessa, jossa sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi kyky huolehtia omista taloudellisista tai muista asioista on heikentynyt. Edunvalvontavaltakirjalla on mahdollista etukäteen määrätä tietty edunvalvontavaltuutettu hoitamaan valtakirjan antajan asioita”, Jukka Töyrylä opastaa. 

”Myös nuorempien kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus.” 

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.