Kulutusveroja koskevat esimerkkilaskelmat

Kuluttaja maksaa tuotteiden hinnoissa tavallisimmin arvonlisäveroa, mutta joistakin tuotteista maksetaan myös valmisteveroja. Tyypillisiä valmisteveroja ovat alkoholivero, energiaverot sekä tupakkavero. Valmisteverot määräytyvät yleensä tuoteyksikkökohtaisesti eli niiden vero asetetaan tiettynä euro- tai senttimääränä suhteessa esimerkiksi painoon, tilavuuteen tai lukumäärään. 

Valmisteverojen tasoa voidaan havainnollistaa esimerkkilaskelmilla, jossa tuotteen hinta on jaettu arvonlisäveroon, valmisteveroihin sekä nettohintaan. Joidenkin tuotteiden hintaan sisältyy myös pantti ja sen sisältämä arvonlisävero on sisällytetty pantin arvoon. Pantin saa myöhemmin arvonlisäveroineen takaisin palautettaessa pullo myymälöiden palautuspisteisiin.

Esimerkkituotteiksi on valittu eri elintarvikkeita, tupakka-, alkoholi- sekä energiatuotteita. Palkkien sisällä olevat luvut ovat prosenttiosuuksia hinnasta, euromääräisen osuuden saa viemällä hiiren palkin päälle. Lisätietoa kulutusveroista on saatavilla Veronmaksajien vuoden 2019 kulutusveroselvityksessä: Verottaja kuluttajan kukkarolla - Kulutusverotuksen trendit Suomessa 2019

Päivitetty 23.8.2019

Tulosta

Veronmaksajien ekonomistit


Pääekonomisti
Mikael Kirkko-Jaakkola
puh. 09 6188 7326
etunimi.sukunimi
@veronmaksajat.fi

Ekonomisti
Janne Kalluinen
puh. 09 6188 7327
etunimi.sukunimi
@veronmaksajat.fi

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.