Kulutusveroja koskevat esimerkkilaskelmat

Kuluttaja maksaa tuotteiden hinnoissa tavallisimmin arvonlisäveroa, mutta joistakin tuotteista maksetaan myös valmisteveroja. Tyypillisiä valmisteveroja ovat alkoholivero, energiaverot, tupakkavero sekä makeisvero. Valmisteverot määräytyvät yleensä tuoteyksikkökohtaisesti eli niiden vero asetetaan tiettynä euro- tai senttimääränä suhteessa painoon, tilavuuteen, lukumäärään tai esimerkiksi vahvuuteen. 

Valmisteverojen tasoa voidaan havainnollistaa esimerkkilaskelmilla, jossa tuotteen hinta on jaettu arvonlisäveroon, valmisteveroihin sekä nettohintaan. Joidenkin tuotteiden hintaan sisältyy myös pantti ja sen sisältämä arvonlisävero on sisällytetty pantin arvoon. Pantin saa myöhemmin arvonlisäveroineen takaisin palautettaessa pullo myymälöiden palautuspisteisiin.

Esimerkkituotteiksi on valittu kolme eri vahvuista alkoholituotetta, limsapullo, suklaalevy, savukeaski, energiatuotteista litra bensiiniä ja dieseliä sekä kilowattitunti pientalosähköä. Kireimmin verotetut tuotteet löytyvät alla näkyvästä kuvasta oikealta ja keveimmin verotetut vasemmalta. Lisätietoa esimerkkilaskelmien oletuksista löytyy Veronmaksajien kulutusveroselvityksestä Kulutusverotuksen trendit meillä ja muualla.

 Verojen osuus kaikista kuluttajahinnoista 2017


Kulutusverojen osuus kuluttajahinnoista 2017 (pdf)

Päivitetty 19.4.2017

Tulosta

Veronmaksajien ekonomistit


Pääekonomisti
Mikael Kirkko-Jaakkola
puh. 09 6188 7326
etunimi.sukunimi
@veronmaksajat.fi

Ekonomisti
Janne Kalluinen
puh. 09 6188 7327
etunimi.sukunimi
@veronmaksajat.fi