Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

24.10.2007

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2007: Palkankorotusta verotetaan Suomessa erityisen ankarasti

Lisätuloon kohdistuvat marginaaliverot ovat Suomessa erityisen korkeita. Keskituloisten marginaaliverotus on Suomessa 6,4 prosenttiyksikköä kireämpää kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Suurimmalla tutkitulla palkkatasolla vastaava ero on peräti 8,6 prosenttiyksikköä.

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tuoreesta ”Suomi palkkaverottajana - Kansainvälinen palkkaverovertailu 2007” -tutkimuksesta, jossa vertailtiin työn verotusta 18 läntisessä teollisuusmaassa. Tutkimuksen on laatinut Veronmaksajien pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Pienten palkkatulojen verotus Suomessa on tänä vuonna jopa hieman eurooppalaista keskitasoa kevyempää. Tulojen noustessa ero muihin maihin kasvaa kuitenkin selkeästi. Suomen yli keskituloisten korkea verotus johtuu kireästä veroprogressiosta.

Suomessa yli keskipalkkaista työntekijää verotetaan reilusti yli kolme prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin. Ylimmällä tarkastellulla tasolla ero on jo kuusi prosenttiyksikköä. Vain Belgia ja Tanska verottavat palkansaajiaan Suomea ankarammin kaikilla tarkastelluilla tulotasoilla.

– Vaikka pientenkin palkkojen verotuksen keventämiselle on omat kotimaiset syynsä, nimenomaan kansainvälisen tarkastelun perusteella veronkevennysten painopistettä tulisi kohdistaa rohkeammin keski- ja suurituloisten marginaaliverotukseen, Kurjenoja toteaa.

Suomalaiset työnantajamaksut ovat kansainvälistä keskitasoa, keskimäärin noin 24 prosenttia bruttopalkasta. Esimerkiksi naapurimaissamme Virossa ja Ruotsissa työnantajamaksut ovat selvästi Suomea kovempia, Norjassa selvästi pienempiä ja Tanskassa lähes olemattomia.

– Veroluonteiset työnantajamaksut eivät kansainvälisessä vertailussa ole Suomen ensisijainen ongelma, vaan palkkatulojen marginaaliverotus, Kurjenoja muistuttaa.

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2007

Lisätiedot:

pääekonomisti Jaana Kurjenoja, (09) 6188 7326

tiedottaja Leena Kurkinen, (09) 6188 7352, 050 531 5465

 

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki