Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

21.9.2008

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2008: Marginaaliverotus kireää jo pienehköillä tuloilla

Palkan kohoamiseen kohdistuva marginaaliverotus on Suomessa kireää kaikilla tulotasoilla. Keskituloisten marginaaliverotus on Suomessa 6,9 prosenttiyksikköä ankarampaa kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin.

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tuoreesta ”Kansainvälinen palkkaverovertailu 2008” -selvityksestä, jossa vertaillaan työn verotusta 18 läntisessä teollisuusmaassa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Pienten palkkatulojen verotus on Suomessa tänä vuonna hieman eurooppalaista keskitasoa kevyempää. Tulojen noustessa ero muihin maihin kasvaa kuitenkin selkeästi. Ylimmällä tarkastellulla tasolla verotus on jo 6,0 prosenttiyksikköä ankarampaa kuin Euroopassa keskimäärin. Suomen yli keskituloisten korkea verotus johtuu kireästä veroprogressiosta.

”Marginaaliverotusta tulisi alentaa kaikilla tulotasoilla, sillä työuralla eteenpäin yrittäminen ja suuremman tulotason eteen ponnisteleminen ei ole Suomessa kovin kannustavaa edes pienehköillä palkoilla”, Kurjenoja painottaa.

Suomi verottaa pieni- ja suurituloisia suunnilleen samalla tasolla kuin Ruotsi. Pienimmällä tarkastellulla tulotasolla tuloveroprosentissa on eroa vain 0,3 prosenttiyksikköä.

”Keskituloisten verotus on sen sijaan Suomessa ankarampaa kuin naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa. Ero Ruotsiin on parina viime vuonna entisestään korostunut”, Kurjenoja toteaa.

Ruotsissa työn verotuksen painotus on Suomea voimakkaammin työnantajamaksuissa, jotka ovat selvästi Euroopan keskiarvoa korkeampia. Norjassa niin palkkaverotus kuin työnantajamaksutkin ovat Suomea edullisempia kaikilla tulotasoilla.

Lisätiedot:
pääekonomisti Jaana Kurjenoja, (09) 6188 7326
tiedotuspäällikkö Leena Kurkinen, (09) 6188 7352, 050 531 5465

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2008: tiedotustilaisuuden materiaali (pdf) 
Kansainvälinen palkkaverovertailu 2008 -selvitys (pdf)

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki