Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

8.4.2013

Veronmaksajien Kaari: Muista tarkistaa ja korjata veroilmoitus

”Kun saat esitäytetyn veroilmoituksen, käy se huolella läpi. Täydennä puuttuvat tiedot ja korjaa mahdolliset virheet”, Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari muistuttaa.

Korjaukset ja täydennykset voi tehdä sähköisesti verottajan verkkosivuilla. Ilmoitukseen on merkitty ensimmäistä kertaa kodin ja työpaikan väliset matkakulut, jos hait muutosta vuoden 2012 verokorttiin ja kerroit kuluista. Tarkista, että tiedot pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa.

”Asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten yläraja on 7 000 euroa. Omavastuu on 600 euroa, joten saat täyden vähennyksen, jos matkakulusi ovat olleet vähintään 7 600 euroa viime vuonna”, Kaari korostaa. 

”Alle 600 euron matkakuluja ei kannata ilmoittaa, koska niistä ei saa verovähennystä. Jos olet kuitenkin ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on alempi kuin 600 euroa, eli siinä tapauksessa kulut kannattaa ilmoittaa.”

Veroilmoituslomakkeella on aiempia vuosia useampi työmatkoja koskeva kohta.

”Ilmoita matkakulut veroilmoituksen kohdassa 3.5. Älä vähennä itse omavastuuosuutta, vaan merkitse matkakulut kokonaan esitäytetylle veroilmoitukselle”, Kaari neuvoo. 

”Jos käytät työsuhdematkalippua, merkitse kulut vähentämättä työsuhdematkalipun arvoa. Verottaja tekee vähennyksen viran puolesta”, hän jatkaa.

Selvitä lomakkeella myös asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista pyydetyt muut tiedot. Vähennys lasketaan muun selvityksen puuttuessa niin, että säännöllisessä ansiotyössä olevalla katsotaan olevan 22 työpäivää kuukaudessa ja 11 työssäolokuukautta vuodessa.

”Jos työskentelet vakituisesti vieraalla paikkakunnalla, voit vähentää asunnon ja työpaikan välisinä matkoina myös matkan perheen luokse vakituiselle asuinpaikkakunnallenne kerran tai kaksi viikossa”, Kaari ohjeistaa.

Jos omistat kiinteistöjä, sait esitäytetyn kiinteistöveroilmoituksen maaliskuussa. Jos ilmoituksessa on korjattavaa, se on palautettava toukokuussa. Ilmoituksen viimeinen palautuspäivä on merkitty ilmoitusosaan.

”Tarkista tiedot ja korjaa tai täydennä niitä tarvittaessa. Kiinteistöveroilmoituksessa uutta on se, että siltä osin kuin et korjaa selvityksessä olevia tietoja, verottaja katsoo sinun antaneen ne selvityksen mukaisena. Toisin sanoen myös passiivisuus voi aiheuttaa vastuun virheistä ja puutteista”, Kaari muistuttaa.

Lisätietoja:

johtava lakimies Päivi Kaari, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7339
viestintäpäällikkö Leena Kurkinen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7352 

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki